10.30.2014

Przepis: Zdrowe pancakes'y czyli bananowe placki bezglutenowe (Healthy gluten-free banana pancakes)

Aby rozpocząć dietę bezglutenową, zaopatrzyłam się w różne mąki, o której jeszcze do niedawna nawet nie słyszałam. Tak więc mąka gryczana, ryżowa oraz kukurydziana (tą akurat znałam) zagościły w moim domu. A że lubię eksperymentować, to uznałam konkurs Łowicza za idealną okazję do stworzenia pysznego, pożywnego śniadania bezglutenowego. A malinowy dżem od Łowicza był idealnym uzupełnieniem tego śniadania.

Zdziwiło mnie to, że pancakesy były tak obłędnie pyszne, rozpływały się w ustach, i co najlepsze, przez długie czas czułam się lekko i najedzona. Dieta bezglutenowa ma wiele zalet - nie powoduje wzdęć, ból brzucha, które mi towarzyszyły na co dzień. 

Zdrowe pancakesy czyli bananowe placki bezglutenowe
Czas wykonania: 20 minut (wiecznie zaspana i zbierająca się w biegu, wyrobiłam się z nimi przed wyjściem do pracy.)
2-3 porcje (ok. 16 placków)

Składniki
1 banan
Kubek mąki gryczanej
Kubek dowolnego mleka
1 jajko
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dwie łyżki cukru trzcinowego
Szczypta soli
Dwie łyżki oleju lub oliwy
Dżem malinowy Łowicz (lub dowolny smak)
Odrobina masła

W dużej misce wymieszać dokładnie suche składniki. Dodawać po kolei jajko, mleko i olej, mieszając po dodaniu każdego składnika. Zetrzeć banana na tarce jarzynowej i wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i formować placki łyżką (miks będzie się trochę kleił). Smażyć po 2 minuty po każdej stronie. Uważać, żeby się nie przypaliły. Zdjąć z patelni i podawać z dżemem Łowicza. Ja wybrałam malinowy, który doskonale komponował się z bananowymi pancakesami. 

Bo kto powiedział, że amerykańskie pancakes muszą być bezwartościowe i tuczące? Pancakes to smak mojego dzieciństwa, ale tym razem, w znacznie ulepszonej, smaczniejszej i zdrowszej wersji. 





Healthy gluten-free banana pancakes

To start a gluten-free diet, I bought a variety of flours, which until recently I didn't even hear of. Thus, buckwheat flour, rice flour and corn flour (this one I knew) have appeared in my house. And since I like to experiment, I decided this contest would be an ideal opportunity to create a delicious, nutricious gluten-free breakfast. The raspberry jam from Łowicz complemented this breakfast perfectly.

I was surprised that these pancakes were so insanely delicious, they melted in my mouth, and best of all, kept me full for a long time, so I felt light and sated. A gluten-free diet has many benefits - it does not cause bloating or abdominal pain that accompanied me every day.

Recipe: Healthy gluten-free banana pancakes

  

Time: 20 minutes (I managed to get these done before going to work, and I usually sleep in and rush to get out the door.)

2-3 servings (approx. 16 pancakes)

Ingredients

1 banana  

Cup of buckwheat flour  
Cup of any milk  
1 egg  
Half a teaspoon of baking powder 
Half a teaspoon of baking soda 
Two tablespoons of sugar 
Pinch of salt  
Two tablespoons of oil or olive oil  
Lowicz raspberry jam (or any flavor)  
A little butter

In a large bowl, mix the dry ingredients thoroughly. Add egg, milk and oil one by one, mixing after each addition. Grate the banana on a vegetable grater and mix in. Heat a frying pan with a little butter and spoon the pancakes onto the pan (the batter will be a little sticky). Heat for 2 minutes on each side. Be careful not to burn them. Remove from pan and serve with jam. I chose raspberry jam, which went perfectly with these banana pancakes.

Whoever said that American pancakes have to be worthless and fattening? Pancakes taste of my childhood, but this time in a much improved, tastier and healthier version.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments