10.28.2014

Przepis: Szybkie, smaczne czipsy z jarmużu (Quick, delicious kale chips)

W ciągu dnia staram się jeść zdrowe rzeczy, lecz częściej sięgam po owoce niż po warzywa, a to błąd. Choć owoce są zdrowe, zawierają fruktozę, która spożywana w nadmiarze, może się odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego powinno się jeść jak najwięcej warzyw. Są bogate w błonnik, magnez i nie tylko.

Jarmuż jest bardzo pożywnym warzywem, jednym z najlepszym źródeł magnezu. Zawiera przeciwutleniacze i ma wartości przeciwzapalane oraz przeciwnowotworowe. Zawiera witaminę K, witaminę C, karotenoidy, wapń, i żelazo. Jest warzywem kapustowatym, i w smaku przypomina nieco brokuł. Smakuje idealnie w koktajlu np. z bananem, czy w sałatce.

Czipsy z jarmużu są świetną przekąską, i porcją warzyw.

Czipsy z jarmużu

Jarmuż
Oliwa z oliwek
Przyprawy (chili, sól, pieprz, majeranek, zioła)

Jarmuż umyć, osuszyć. Jeśli jest już w kawałkach, odkroić tylko twarde łodygi (w innym wypadku, pokroić wpierw na mniejsze kawałki). Ułożyć w misce, polać oliwą i posypać przyprawami. Dokładnie wymieszać i ułożyć na blaszce. Piec pięć minut w piekarniku w 150 stopniach, delikatnie obracając kawałki. Jarmuż delikatnie zbrązowieje (szybko się zapieka więc trzeba pilnować.) Smacznego!


Quick, delicious kale chips

During the day, I try to eat healthy things, but I reach for fruits more often than for vegetables, and this is a mistake. Although fruit is healthy, they contain fructose, which when consumed in excess, can be deposited as fat. Therefore, you should eat as many vegetables. They are rich in fiber, magnesium, and more.

Kale is a very nutritious vegetable and one of the best sources of magnesium. It contains antioxidants, and has anti-inflammatory and anti-tumor qualities. It contains vitamin K, vitamin C, carotenoids, calcium, and iron. It is a vegetable close to cabbage, and the taste resembles broccoli a bit. It tastes perfectly in a banana smoothie, or in a salad.

Kale chips are a great snack, and an ideal portion of vegetables.

Kale chips
 

Kale  
Olive oil  
Spices (chili, salt, pepper, marjoram, herbs)

Wash and dry kale. If it is already in pieces, cut off only the hard stalks (otherwise, cut into smaller pieces first). Place in a bowl, pour the olive oil over it and sprinkle with seasonings. Mix thoroughly and place on a baking tray. Bake in the oven for five minutes at 150 degrees, gently turning the pieces over. Kale will be slightly browned (it burns quickly so you have to keep an eye on it.) Enjoy!



Jarmuż, Jabłko, Brie, Orzechy w polewie cynamonowej, nasiona Chia / Kale, Apple, Brie, Nuts in cinnamon glaze, Chia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments