10.10.2014

Przepis: Orzechy w polewie cynamonowej (Recipe: Cinnamon glazed nuts)


Do znudzenia potrafię jeść potrawę, którą widziałam kiedyś w telewizji w USA, była to reklama masła. Podsmażamy masło, dodajemy orzechy np. orzechy pekan, a potem trochę miodu, cynamonu i kardamonu. Podsmażamy chwilę. Polewamy ser pleśniowy np. Brie czy Camembert i podajemy z kwaśnym zielonym jabłkiem. Pychota!

Ale, starając się ograniczać jedzenie masła, stworzyłam własną wersję.

Przepis: Orzechy w polewie cynamonowej

Garść orzechów włoskich
Łyżka stołowa oleju kokosowego
Płaska łyżka miodu
Szczypta cynamonu

Pokroić orzechy na mniejsze kawałki. Rozpuścić olej kokosowy na rozgrzanej patelni, dodać miód, cynamon, i orzechy. Dokładnie pokryć orzechy i chwilę podsmażyć, patrząc aby się nie przypaliły. Wyłączyć gaz i poczekać aż ostygną. Orzechy będą chrupiące, i po dłuższym czasie mogą się przykleić do patelni niczym płachta :).

Podawać z kawałkami sera camembert lub koziego, z zielonym jabłkiem, posypać nimi sałatkę, lub jeść same.

Sałatka z orzechami w polewie cynamonowej

Obrać jedną pomarańczę, pokroić na cząsteczki. Pokroić pół gruszki lub jabłka w kostkę. Umyć garść rukoli i osuszyć. Wszystko razem wymieszać w misce. Wkroić kilka kawałków sera camembert. Dodać siemię lniane lub nasiona chia. Polać oliwą. Posolić, popieprzyć. A na koniec pokryć orzechami w polewie cynamonowej. Smacznego.

Cinnamon glazed nuts

I am in love with this appetizer I saw in a commercial for butter in the USA until boredom. We melt some butter, add pecans, a bit of honey, cinnamon and nutmeg. We mix and heat it up a bit, then pour it over brie cheese, and serve with sour green apples. Yum!

But, in an attempt to limit butter, I created my own version.

Recipe: Cinnamon glazed nuts

Handful of walnuts
Tablespoon of coconut oil
Flat tablespoon of honey
Pinch of cinnamon


Chop walnuts into smaller pieces. Melt the coconut oil in a heated skillet, add the honey, cinnamon and nuts. Cover nuts completely and heat for a while, making sure they don't burn. Turn the heat off and wait for them to cool. Nuts will be crunchy and may simply stick to the skillet after a while like brittle :).

Serve with pieces of camembert or goat cheese, with a green apple, or pour over a salad, or eat alone.

Salad with cinnamon glazed nuts

Peel one orange, cut into smaller pieces. Cut half of a pear or apple into small cubes. Wash a handful of arrugula and dry. Mix everything well in a bowl. Cut in a few pieces of camembert cheese. Add in flax seed or chia seeds. Pour in olive oil, add salt and pepper. In the end, cover everything with cinnamon glazed nuts. Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments