10.17.2014

Zdrowa żywność: dlaczego warto spożywać chia, morwę, kaszę itp. (Healthy eating: why it's wise to eat chia, mulberry, millet, etc.)

http://i.huffpost.com/gen/1233256/thumbs/o-FLAX-VS-CHIA-facebook.jpg
Zdrowa żywność to nie trend, to styl życia, ale wiele osób spożywa "zdrowe" produkty nie wiedząc dokładnie, co one posiadają, co powodują, i dlaczego warto je spożywać.

Na Instagramie często widać posty z wymyślonymi daniami, z zapytaniem, a co to morwa? A po co spożywać chia? Wiele osób tagując te zdjęcia może nie wie co odpowiedzieć, ale jedzą to, bo to zdrowe, więc modne.

Ja też powoli odkrywam nowe smaki, ale wpierw robię research żeby coś o nich wiedzieć. W moim przypadku, wszystko co jest źródłem błonnika, żelaza i białka jest wskazane, skoro nie jem mięsa.

Nasiona chia: Szałwia hiszpańska jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, zawiera witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Zawiera również wysoką zawartość łatwo przyswajanego białka oraz błonnika, więc wpływa korzystnie na układ trawienny. Wspomaga odchudzanie gdyż zapewnia uczucie sytości. Regulują poziom cukru we krwi i nawilżają organizm. Nie zawierają glutenu. Można spożywać jako dodatek do zup, jogurtu, kanapek, koktajli, do wypieków. Zmieszane z wodą tworzą żelową konsystencję, można pić z wodą z dodatkiem cytryny, nazywa się to chia fresca, popularny napój w Meksyku. Zmieszane z jogurtem czy mlekiem tworzą budyń, a z owocami - dżem. Smakują neutralnie, a butelka woda z nasionami chia, dodaje mi energii i sytości na długo.

http://methodjuicecafe.com/ch-ch-ch-chia/

Morwa biała: Jest słodka, w smaku przypomina rodzynki, choć wygląda jak białe robaczki. Przed zasuszeniem, wygląda jak jeżyna. Morwa biała zawiera dużo cukru, flawonoidy, pektyny, żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez, oraz jest źródłem witamin B, C i PP. Jest niskokaloryczna, a dzięki naturalnie słodkiego smaku, może służyć jako słodki dodatek do herbaty, kawy czy jogurtu. Obniża cholesterol, jest naturalnym antybiotykiem, lekko przeczyszcza, działa wykrztuśnie, działa przeciwzapalnie, zapobiega tworzeniu się ciemnych plam na skórze, działa antyoksydacyjnie i wspomaga odchudzanie gdyż zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej. Można dodawać do wypieków jak i do potraw śniadaniowych jak owsianka, musli czy płatki. Jest słodka w smaku więc służy jako dobra, zdrowa przekąska.

http://www.sirovahrana.rs/proizvod/beli-dud-white-mulberries/
Komosa ryżowa czyli Quinoa: Dodaje nam energii, uzupełnia mikroelementy w organizmie, spala tłuszcz i przyśpiesza metabolizm. Jest bogatym źródłem białka,aminokwasów, błonnika, witamin E, C i grupy B, sól mineralnych, żelaza, flawonoidów, tłuszczów nienasyconych zwłaszcza Omega 3. Jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny, dlatego wspomaga odchudzaniu. Spożywanie komosy obniża ryzyko chorób układu wieńcowego, cukrzycy, wspomaga wytwarzanie pokarmu karmiącym matkom, jest lekkostrawna i nieuczulająca, w sam raz dla dzieci i niemowląt. Komosa działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, jest immunostymulująca. W kuchni pasuje do potraw słonych i słodkich, jako dodatek do obiadu w formie kaszy, jako składnik sałatek, zup, zapiekanek, kotlecików czy deserów. Jeszcze nie próbowałam, więc nie oceniam.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140121092743.htm
Kasza jaglana: Może to nie nowość, ale dużo osób myli ją z kuskusem, a różnią się, i to bardzo. Kasza jaglana nie uczula, jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Zawiera dużo białka, oraz lecytyny jak i witamin E, B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe, zmienia stan zapalny błon śluzowych. Dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie dzięki krzemionce, i mineralizuje kości. Wspomaga koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia pamięć i koncentrację. Można jeść na słodko oraz na słono. Dodaję do sałatek na ciepło i na zimno, na drugie śniadanie z owocami, robię z niej kotleciki i zapiekanki. Jest dobra w smaku, i jest sycąca.

http://www.innovateus.net/health/what-millet
Siemię lniane: To nic innego jak nasiona lnu. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega 3, witaminy E, substancji balastowych i śluzowych, białka, potasu, cynku oraz lignany. Działą przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy, wpływa korzystnie na elastyczność skóry, reguluje poziom estrogenów i hamuje rozwój raka piersi. Osłania przewód pokarmowy, chroni błony śluzowe przed substancjami szkodliwymi, lekko przeczyszcza. Można stosować jako dodatek do koktajli, jogurtu, sałatek, kanapek, czy do kotletów, zapiekanek, owsianki. Stosuję zasadę, że wszystko można posypać siemieniem lnianym, jak solą czy pieprzem, ponieważ jest neutralne w smaku.

https://efzin.wordpress.com/page/2/
Olej kokosowy: Wykorzystuje się go w kuchni jak i w łazience jako kosmetyk. Jest znany jako najzdrowszy olej na świecie, a zastąpienie nim innych tłuszczy powoduje utratę wagi (średnio 0,5kg tygodniowo). Olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe jak kwas laurynowy czy palmitynowy, oraz nasycone jak kwas linolenowy. Zawiera także witaminy B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga układ pokarmowy, przyśpiesza metabolizm, poprawia poziom cholesterolu, obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca, zawiera naturalne antyoksydanty. Chroni skórę przed zniszczeniem i opóźnia jej starzenie się. Można stosować w kuchni przy smażeniu zamiast masła czy oleju, w wypiekach zamiast jajka, czy posmarować nim pieczywo. W łazience, można używać jako balsam na wysuszoną skórę czy przy rożnych dolegliwościach naskórnych, oraz jako maskę na zniszczone włosy. Warto kupić nierafinowany, organiczny olej kokosowy. Jest neutralny w smaku więc pasuje do wszystkiego. Smażę w nim orzechy w cynamonie, smaruje pieczywo, używam jako olejek do ciała, itd.

http://www.healthjunk.com/10-uses-for-coconut-oil/
Źródła:






Healthy eating: why it's wise to eat chia, mulberry, millet, etc.
Healthy food is not a trend, it's a lifestyle, but many people eat "healthy" products without knowing exactly what they are, what they help prevent and why we should eat them. On Instagram I often see posts of creative dishes, with users asking, what is mulberry? And why eat chia seeds? Many people tagging these pictures may not know how to reply, eat it because it's healthy, and therefore so fashionable. 

I am slowly discovering new flavors, but first do some research to know something about them. In my case, everything that is a source of fiber, iron and protein is recommended, since I don't eat meat. 

Chia seeds: Spanish Sage is an excellent source of Omega 3 and Omega 6 fatty acids, it contains vitamins E, B1, B3, calcium, phosphor, magnesium, iron, zinc and niacin. It also contains a high percentage of easily absorbed protein and fiber, so it has a positive effect on the digestive system. It promotes weight loss because it provides a feeling of satiety. It regulates blood sugar levels and hydrates the body. It does not contain gluten. You can consume as an addition to soups, yogurt, sandwiches, smoothies, and when baking. When mixed with water, chia seeds form a gel-like consistency; you can drink this water with lemon, called chia fresca, a popular drink in Mexico. When mixed with yogurt or milk it turns into a pudding form, and with fruits - a jam. It has a neutral taste. A bottle of water with chia seeds gives me energy and fullness for a long time. 

White mulberry: It's sweet, and resembles the taste of raisins, although it looks like white worms. Before its dried, it looks like blackberries. White mulberry contains a lot of natural sugar, flavonoids, pectin, iron, potassium, calcium, phosphorus and magnesium, and is a source of vitamins B, C and PP. It is low in calories, and due to its naturally sweet taste, can serve as a sweet addition to coffee, tea or yogurt. It lowers cholesterol, is a natural antibiotic, slightly detoxifies, relieves cough, is anti-inflammatory, prevents the formation of dark spots on the skin, is an antioxidant and helps weight loss because it reduces the deposition of fat. It can be added to baked goods and breakfast dishes like porridge, muesli or cereal. Sweet in taste, it serves as a good, healthy snack. 

Quinoa: It gives us energy, supplements minerals in the body, burns fat and speeds up our metabolism. It is a rich source of protein, amino acids, fiber, vitamins E, C, and Group B, mineral salt, iron, flavonoids, unsaturated fatty acids especially omega-3, is gluten-free and has a low glycemic index, so it helps with weight loss. Quinoa consumption reduces the risk of coronary diseases, diabetes, promotes milk production in breastfeeding women, is easily digestible and non-allergenic, making it perfect for children and infants. Quinoa is anti-allergic, anti-inflammatory, and an immuno-stimulant. In the kitchen, it can be used in  sweet and savory dishes, as an addition to dinner dishes, as an ingredient of salads, soups, casseroles, cutlets and desserts. I haven't yet tried it, so I can't judge it. 

Millet: Maybe it's not new, but a lot of people confuse it with couscous, and they're very different. Millet does not cause allergies, it is easy to digest, contains no gluten, helps with digestion and balances excess acids. It contains a lot of protein, and lecithin as well as vitamins E, B1, B2, B6, iron and copper. It has antiviral properties, affects inflammation of the mucous membranes. It is good for hair, skin and nails thanks to silica it contains, and helps with bone mineralization. Millet also promotes concentration, regulates cholesterol levels, improves memory and concentration. You can eat it sweet and savory. I add it to salads, both hot and cold, eat for lunch with fruit, make burgers out of it and add to casseroles. It tastes good, and is filling. 

Flaxseed: Flax seeds have many omega-3 fatty acids, vitamin E, dietary fibers and membranes, proteins, potassium, zinc, and lignans. It works as an anti-inflammatory, prevents atherosclerosis, has a beneficial effect on the elasticity of the skin, regulates the levels of estrogen and prevents the growth of breast cancer. It aids the digestive tract, protects the mucous membranes against harmful substances, slightly detoxifies. It can be used as an addition to smoothies, yogurt, salads, sandwiches, or for cutlets, casseroles, oatmeal. I stick to the rule that flax seed can be sprinkled over almost anything, like salt or pepper, especially since it is neutral in flavor.
Coconut oil: It is used in the kitchen and in the bathroom as a cosmetic. It is known as the healthiest oil in the world, and replacing other fats with it, causes weight loss (an average of 0.5 kg per week). Coconut oil contains [un]saturated fatty acids such as lauric acid or palmitic acid and saturated like linolenic acid. It also contains vitamins B2, B6, E and C, folic acid, potassium, calcium, magnesium, phosphorus, iron, sodium and zinc. It strengthens the immune system, is antibacterial and antiviral, helps the digestive system, accelerates the metabolism, improves cholesterol levels, reduces the risk of diabetes and heart disease, contains natural antioxidants. It protects the skin from damage and slows the aging process. It can be used in the kitchen when cooking replacing butter or oil, in baked goods instead of eggs or as a bread spread. In the bathroom, you can use it as a moisturizer for dry skin or with different dermal ailments, and as a mask for damaged hair. It is worth to buy unrefined, organic coconut oil. It is neutral in taste so it can be used in anything. I fry cinnamon glaze nuts in it, use it on bread, as a body oil, and so on.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments