1.05.2015

Przepis: Bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią i kilka słów o otyłości (Recipe: Gluten-free zucchini chocolate cake and a few words on obesity))


Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią znalazłam kiedyś na Ofeminin.pl przez przypadek. Spróbowałam, było pyszne. Tym razem, zrobiłam nieco "po swojemu" zamieniając niektóre składniki na bezglutenowe. Efekt? Jeszcze lepsze, bo zdrowsze.

Ciasto rozpływa się w ustach. Nadaje się jako ciasto urodzinowe, na święta, czy tak po prostu do kawy.

A skoro mowa o bezglutenowym jedzeniu. Zaczęłam czytać książkę Doktora William'a Davis'a, pt. "Dieta bez pszenicy," który na samym początku (książka jest baaardzo gruba) stwierdza dwa fakty, które dają do myślenia: 1. Ludzie kiedyś byli szczuplejsi 2. Większość żywności w sklepach zawiera gluten, czyli przetworzoną niezdrową pszenną mąkę. Kiedyś nie było tyle dostępnych produktów, ale i ludzie byli szczuplejsi. Wystarczy obejrzeć film z lat 20, czy ba, nawet lat 60 i porównać sylwetki kobiet jak i mężczyzn. Doktor Davis zatem przeprowadzał badania usiłując znaleźć przyczynę otyłości. Nie jest to ani cukier, ani olej, lecz pszenica.

Na sklepowych półkach mamy pszenny makaron, pszenne pieczywo, słodycze z pszennej mąki, a nawet i przekąski dla dzieci, nie wspominając już o gotowych półproduktach, mrożonych pizzach, gotowych ciastach itp. Ludzie stali się wygodni - sięgają po coś gotowego, bo łatwiej, a potem łapią się za głowę gdy nagle nie pasują stare ulubione spodnie.

Dlatego staram się robić jak najwięcej swoich rzeczy, i nie używać przy tym dużej ilości cukru, masła, a już na pewno nie mąki pszennej.


Czekoladowe ciasto z cukinią

Jedna średnia cukinia
Kubek gorzkiej czekolady (ok. 1.5 tabliczki, można dać 1)
Kubek mąki gryczanej
1/2 kubka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
1/3 kubka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
Nasiona chia (ok. 1 łyżki)

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej (duże oczka). Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Wymieszać cukinię z czekoladą. W oddzielnej misce wymieszać olej kokosowy z cukrem, dodać kawę, wanilię i jajka. W trzeciej misce wymieszać mąkę z kakao, sodą, proszkiem i solą, i przesypać połowę do miski z cukinią, a drugą połowę do miski z jajkami. Wymieszać dokładnie, po czym połączyć wszystko w jednej misce. Miks będzie dosyć gęsty. Tortownicę lub formę wysprejować olejem w spreju (użyłam kokosowego) lub wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Posypać nasionami chia. Piec ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Smacznego.


Recipe: Gluten-free zucchini chocolate cake and a few words on obesity

I once found a chocolate zucchini cake recipe I once found on Ofeminin.pl by accident. I tried it, and it was delicious. This time, I tried it a bit "my way" trading some of the ingredients in for those gluten-free. The result? Even better, because it's healthier.

This cake melts in your mouth. It's suitable enough as a birthday cake, for the holidays, or simply with coffee.

Speaking of gluten-free food. I started to read the book by Dr. William Davis, "Wheat Belly," which, at the very beginning (the book is sooooo thick) states two facts that give food for thought: 1. People used to be leaner back in the day 2. Most of the food on store shelves contains gluten, which is unhealthy processed wheat flour. There weren't so many products available in the old days, but people were thinner. Just watch movies of the 20's, or even the 60's and compare the profiles of women and men. Dr. Davis, therefore, conducted research trying to find the cause of obesity. It is neither sugar nor oil, but rather, it is wheat.

On store shelves we have wheat pasta, wheat bread, sweets made with flour, and even snacks for  children, not to mention ready meals, frozen pizzas, cakes, etc. People became more indulgent - it became easier to reach for a ready meal, but would then scratch their heads when suddenly, old favorite pants no longer fit.

That's why I try to make as much as I can on my own, and use small amounts of sugar, butter, and certainly no wheat flour.


Chocolate cake with zucchini


One medium sized zucchini 

Cup of dark chocolate (approx. 1.5 of a 100g bar, you can use just 1) 
Cup buckwheat flour 
1/2 cup cocoa 
1 tsp baking soda 
1/2 tsp gluten-free baking powder 
Pinch of salt 
2 tbsp strong instant coffee 
1/3 cup sugar cane 
2 tbsp of coconut oil (or butter) 
1 tsp vanilla extract 
3 eggs 
Chia seeds (approx. 1 tbsp)

Preheat oven to 200 degrees C. Grate the zucchini using a vegetable grater (large mesh). Chop the chocolate into small pieces

Mix the zucchini with the chocolate. In a separate bowl, mix coconut oil and sugar, add the coffee, vanilla and eggs.  
In a third bowl, mix the flour, cocoa, baking soda, powder, and salt, and add half of this mixture to the bowl with the zucchini and the other half to the bowl with the eggs. Mix thoroughly and the combine all together in one bowl. The mix will be quite thick.  
Spray a cake tin or form (round or rectangular) using spray oil (I used coconut) or butter. Add the dough evenly. Sprinkle with chia seeds. Bake approx. 40 minutes, inserting a stick to check whether the cake is ready (it will come out clean when it is). Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments