10.16.2014

Przepis: Zdrowa, prosta domowa pizza z kaszy (Healthy, easy homemade pizza with semolina)


Kto nie lubi pizzy? Niestety, to kaloryczne danie, które nie wiadomo co zawiera tak do końca, jest rozwiązaniem na szybką kolację ale nie na co dzień. Domowa pizza wymaga dużo pracy (i złości gdy ciasto nie wychodzi, a ilość pizzy jest znacznie mniejsza niż w przepisie, znam to) a mrożona odpada.

Oto propozycja łatwej, domowej, prawie zdrowej pizzy.

Zdrowa, prosta domowa pizza z kaszy

1 jajko (lub dwa, wtedy podwajamy przepis)
5 łyżek kaszy manny
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka sojowego (lub zwykłego)
Odrobina oregano
Sól, pieprz
Pomidor
Świeża bazylia
Świeża mozzarella, pół kuli
Garść rukoli

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Pokroić pomidora na plastry, zetrzeć lub pokroić mozzarellę. Do kubka dodać jajko, kaszę, proszek, mleko i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Jeśli używamy dwóch jajek (grubsze ciasto), dodać więcej mleka i kaszy. Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę tłuszczu, czyli olej lub masło. Rozlać ciasto równo na patelnię. Poczekać minutę, potem położyć delikatnie plastry pomidora, i listki bazylii. Poczekać aż spód się dobrze podpiecze, a wierzch będzie ścięty, mniej więcej 3 minuty. Zdjąć pizzę i położyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać aż rozpuści się ser i pizza się lekko zarumieni. Wyjąć i posypać rukolą. Opcjonalnie można polać keczupem i/lub sosem czosnkowym.

Można dodawać dowolne składniki na gotowe ciasto, w ten sam sposób, posypując na koniec serem. Dodawałam np. resztki warzyw z grilla takich jak papryka, cebula, cukinia i pieczarki. Pyszne!

Healthy, easy homemade pizza from semolina

Who doesn't like pizza? Unfortunately, the caloric dish, which we're not really sure what it contains exactly, is a quick dinner solution but not for every day. Homemade pizza requires a lot of work (and anger when the dough does not come out, and the overall amount of pizza is usually much less than called for in the recipe, I would know) and frozen pizza just isn't it.

Here's an easy recipe for homemade, almost healthy pizza.

Healthy, easy homemade pizza with semolina

1 egg (or two, but double the recipe)  

5 tablespoons of semolina  
Half a teaspoon of baking powder  
2 tablespoons soy milk (or regular milk)  
A touch of oregano  
Salt and pepper  
Tomato  
Fresh basil  
Fresh mozzarella 
A handful of arugula

Preheat oven to 250 degrees C. Cut the tomato into slices, grate or slice the mozzarella. In a cup, add in an egg, semolina, baking powder, milk and spices. Mix everything well. If you use two eggs (thicker crust), add more milk and semolina. Heat a frying pan and add a little grease, i.e. oil or butter. Pour batter evenly into the pan. Wait a minute, then gently put slices of tomato and basil leaves on top. Wait until the bottom cooks well, about 3 minutes. Remove pizza and place on a baking tray on baking paper. Sprinkle with mozzarella cheese. Put in the oven and bake until cheese is melted and the pizza is lightly browned pizza. Remove and sprinkle with arugula. Optionally, you can pour ketchup and/or garlic sauce on top.

You can add any components to the finished bottom, in the same way, adding cheese at the end. I've used different components, like leftover grilled vegetables such as peppers, onions, zucchini and mushrooms. Yum!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments