12.05.2014

Jedz warzywa - dla zdrowie i szczupłej sylwetki! (Eat veggies - you'll be healthy and slim!)

Ile razy będąc dzieckiem słyszeliśmy "Zjedz owoc." Ja miałam ich w nadmiarze, traktując je jako najlepszy deser. To zostało mi do dziś. Trzy-cztery porcje owoców dziennie, lub więcej w lecie (czy w sezonie mandarynek!) to u mnie normalka. 

Lecz gdy pierwszy raz usłyszałam, żeby jeść mniej owoców aby utrzymać zdrową, smukłą sylwetkę, moją reakcją było wielkie "Jak to?"

Drugi, trzeci tekst od ekspertów z branży żywienia o ograniczeniu owoców, sprawił, że zaczęłam w to wierzyć. Przeczytałam, że owoc to tak naprawdę cukier i woda, a cukier zawarty w owocach, zwany fruktozą, odkłada się jak każdy inny cukier, tworząc tkankę tłuszczową. Dlatego nie powinno się jeść za dużo owoców, a już na pewno nie wieczorem (ups, też normalka u mnie) gdy metabolizm jest spowolniony i organizm nie zdąży ich spalić.

Wiadomo, że mandarynka jest lepsza od batona. Dostarcza witamy C, orzeźwia. Jak każdy inny owoc. Owoce są doskonałym źródłem witaminy C i A, białka, błonnika, potasu, oraz kwasu foliowego. Chronią przed chorobami serca, przed rakiem, i obniżają ciśnienie. Ale banan, typowa przekąska poranna, to ok. 100 kalorii! Mimo wszystko, jedzenie owoców doprowadza do spożycia mniejszej ilości kalorii niż w przypadku diety suchej, czyli bez warzyw i bez owoców.

Ale warzywa są jeszcze lepsze, robią to wszystko co owoce, ale w znacznie większym stopniu. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, żelaza, magnezu, i białka, a także chronią przed poważnymi chorobami, obniżając przy tym ciśnienie, i regulując poziom cukru we krwi. 
Są najlepsze surowe lub gotowane na parze, ponieważ gotowane są pozbawione składników odżywczych, a smażone zawierają niepotrzebne tłuszcze. Wystarczy dodać jarmuż do bananowego koktajla, czy zjeść bezglutenowe ciasto marchewkowe, czy surówkę z kapusty pekińskiej, czy wypić sok warzywny lub pomidorowy. Women's Health napisał, że szklanka kapusty pekińskiej to dzienne zapotrzebowanie witaminy A! Marchewka poprawia wzrok i koloryt skóry, a sok warzywny powoduje sytość na długo. Nic nie przebije zielonego koktajlu z rana dodającego energii na cały dzień, czy gorącej miski zupy po całym dniu pracy - eliminuje ból głowy, ból brzucha i rozgrzewa.

Warzywa są też doskonałą formą przekąski.

Oto kilka z moich ulubionych warzywnych przekąsek:

- Frytki z selera (seler obrać, pokroić, przyprawić papryką, chili, ziołami, zapiec)
- Seler naciowy z hummusem lub masłem orzechowym
- Koktajl bananowy z jarmużem, natką pietruszki, nasionami chia, jogurtem, kiełkami, kiwi.
- Marchewki (pokrojone na paseczki, nie gotowe marcheweczki)
- Hummus z dowolnym pieczywem, z cykorią, z selerem naciowym (przepis np. na KwestiaSmaku.com)
- Muffiny marchewkowe (przepis wkrótce tu)
- Muffiny z groszku (Przepis na hpba.pl)
- Warzywa z dipem (brokuły, marchewki, pomidorki koktajlowe, seler naciowy)

A w następnym poście, przepis na idealne muffiny marchewkowe, bezglutenowe.
Eat veggies - you'll be healthy and slim!
How many times have we heard as a child, "Eat fruit." I had them in abundance, treating them as the best dessert. That is still normal for me today. Three to four servings of fruit a day, or more in the summer (or during the season of mandarins!) is normal for me.

But when I first heard that eating less fruit is necessary in maintaining a healthy, slim body, my response was a great, "What?"

A second, third text from industry experts on limiting fruit made me believe it. I read that fruit is really sugar and water, and the sugar in fruit called fructose accumulates as any other sugar, creating fat. Therefore, you should not eat too much fruit, and certainly not in the evening (oops, it's normal for me) when the metabolism is slowed and the body does not have time to burn them.

Anyways, a mandarin is still better than a candy bar. It provides vitamin C, refreshes, like all other fruit. Fruit is an excellent source of welcome C and A, protein, fiber, potassium and folic acid. It protects against heart disease, against cancer, and lowers blood pressure. But a banana, a typical morning snack is approx. 100 calories! Nevertheless, the intake of fruit leads to fewer calories than a dry diet, that absent of vegetables and fruit.
 
But vegetables are even better, they do everything that fruit does, but even better. They are low in calories, contain a lot of fiber, iron, magnesium, and protein, as well as protect against serious diseases, reducing blood pressure and controlling blood sugar levels.

They are best raw or steamed, since boiling them removes nutrients, and frying them adds unnecessary oils. Just add kale to banana smoothies, or eat a gluten-free carrot cake or a salad with cabbage, or drink vegetable or tomato juice. Women's Health wrote that a cup of cabbage is the daily requirement of vitamin A! Carrots improves eyesight and skin tone, and vegetable juice causes satiety for a long time. Nothing beats a green cocktail in the morning which adds energy for the day, or a hot bowl of soup after a day of work - it eliminates headache, abdominal pain and warms up.
 
Vegetables are also an excellent form of snacks.
 
Here are a few of my favorite vegetable snacks:
- Kale or beet chips
- Celery fries (peel celery root, cut, season with pepper, chilli, herbs, bake)
- Celery with hummus or peanut butter
- Cocktail with banana, kale, parsley, chia seeds, yogurt, sprouts, kiwi.
- Carrots (cut into strips, not ready baby carrots)
- Hummus with any bread, chicory, or with celery
- Carrot Muffins (recipe here soon)
- Muffins with peas (recipe hpba.pl)
- Vegetables with dip (broccoli, carrots, cherry tomatoes, celery)

Next post - a recipe for ideal, yummy gluten-free carrot muffins.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments