12.07.2014

Przepis: bezglutenowe pierniczki, w sam raz na Święta! (Recipe: Gluten-free gingerbread cookies, perfect for the holidays!)




Okres przedświąteczny to czas wypieków i wyrobów z jesiennych warzyw i owoców. W domu pachnie dynią, dzięki kremowej zupie, a w powietrzu czuć zapach pierników, mieszanka cynamonu, kardamonu i imbiru. Pierniczki są czasochłonne, ale wycinanie z ciasta różnych kształtów, to idealna zabawa dla dzieci jak i dla dorosłych. Można nimi ozdobić choinkę, podarować bliskim, lub skonsumować ze szklanką mleka czy jogurtu naturalnego niczym Święty Mikołaj przychodzący z prezentami. Można uznać, że te pierniczki są zdrowe, gdyby nie zawarte w nich masło. Ale trochę tłuszczu nikomu nie zaszkodzi.

Bezglutenowe pierniczki

Pół kubka mąki ryżowej (ok. 75g)
Pół kubka mąki kukurydzianej
Kubek mąki gryczanej (ok. 150g)
1/4 kubka cukru trzcinowego lub miodu
50g masła rozpuszczonego (1/4 kostki)
2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalnie)
2 jajka
5 czubatych łyżeczek cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka miksu korzennego (opcjonalnie)
Pół łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać trochę oleju. Wyrobić ciasto aby powstał jeden, gładki kawałek. Odrywać po kawałku, rozwałkować, i wycinać pierniczki w dowolnych kształcie. Układać na papierze do pieczenia. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Można ostudzone udekorować czekoladą czy polewą.

Uwaga! Pierniczki są dość cienkie, i mogą (jak u mnie) nieco się przypalić. Trzeba pilnować i wyjąć w porę z piekarnika :)


Recipe: Gluten-free gingerbread cookies, perfect for the holidays!

Christmas season is a time of pastries and meals made with autumn fruits and vegetables. The house smells of pumpkin, thanks to the creamy soup, and in the air, the smell of gingerbread lingers, a blend of cinnamon, cardamom and ginger. Gingerbread cookies are time-consuming, but cutting them into various shapes, is an ideal activity for children and adults. They can be used for decorating the Christmas tree, as a gift to relatives, or consumed with a glass of milk or yogurt, like when Santa Claus comes with gifts. It can be said that these gingerbread cookies are healthy, if not for the butter contained in them. But a little fat never hurt anyone.

Gluten-free gingerbread

Half a cup of rice flour (approx. 75g) 

Half a cup of cornflour 
1 Cup buckwheat flour (approx. 150g) 
1/4 cup cane sugar or honey 
50 g of melted butter
2 tbsp vegetable oil (optional) 

2 eggs 
5 heaped tsp cinnamon 
2 tsp cardamom 
2 tsp ginger 
1 tsp of gingerbread spice mix (optional) 
Half a tsp nutmeg 
1 tsp baking soda 
Pinch of salt

In a large bowl, mix all ingredients thoroughly. If the dough is too dry, add a little oil. Knead the dough to create a single, smooth piece. Tear off a piece, roll, and cut gingerbread into any shape using cookie cutters. Arrange on baking paper. Bake 12-15 minutes in a preheated oven at 170 degrees C. Can be decorated with chocolate or icing once cooled.

Note! Gingerbread cookies are quite thin, and can (as in my case) somewhat burn. You have to keep an eye on and remove from the oven on time :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments