12.17.2014

Przepis: Pyszne bezglutenowe muffiny marchewkowe (Recipe: Delicious gluten-free carrot muffins)



Nie tylko dzieciom trzeba przemycać warzywa w różnych potrawach. Dorośli także potrzebują czasem uświadomienia, że warzywa powinny stanowić większą część spożytych posiłków każdego dnia. Ale szukając szybkiej przekąski, prędzej sięgniemy po paluszki niż po pokrojoną w paski marchewkę bo trzeba ją umyć, obrać, pokroić, i zjeść w dużych ilościach, żeby się najeść.

Rozwiązanie? Muffiny marchewkowe, oczywiście bezglutenowe. Nawet po kilku dniach były mięciutkie i mokre, a nie suche i twarde. W smaku - pyszne. A co najlepsze, zapychają na długo. 

Niedługo czeka mnie długi lot. Na jedzenie w samolocie, choć mam zamówione wegańskie, nie liczę za bardzo. Zatem muffiny czas znów zrobić! Są idealne na podróż. 

Bezglutenowe muffiny marchewkowe

3 średnie marchewki
1,5 kubka mąk bezglutenowych (po pół mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej)
2 jajka
1/4 kubka cukru trzcinowego 
1/2 kubka jogurtu naturalnego
Łyżeczka sody
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu
Łyżka nasion chia
Łyżka siemienia lnianego
Obraną marchewkę zetrzeć na małych oczach. Dodać wszystkie składniki do dużej miski i wymieszać. Wypełnić każdy papierek na muffinki 2-3 łyżkami ciasta. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Recipe: Delicious gluten-free carrot muffins

Children aren't the only ones who require sneaking in of vegetables into their dishes. Adults also need to realize that vegetables should make up a major part of the food consumed each day. But when looking for a quick snack, we'd more likely reach for pretzels rather than sliced carrots because you have to wash, peel, slice, and eat in large quantities to fill up.

The solution? Carrot muffins, gluten-free, of course. Even after a few days they were soft and moist, and not dry and hard. The taste - delicious. And best of all, kept me full for long.

I have an upcoming long flight. I'm not really counting on plane food although I requested a vegan meal. Thus, time for muffins! They are ideal when traveling.

Gluten-free carrot muffins

3 medium-sized carrots
1,5 cups of gluten-free flour (half each of buckwheat, rice and corn flour)
2 eggs
1/4 cup cane sugar
1/2 cup natural yogurt
1 tsp of baking soda
1 tsp of baking powder
Pinch of salt
1 tsp cinnamon
1 tbsp chia seeds
1 tbsp flax seeds
Grate the peeled carrot on a fine vegetable grater. Add all ingredients to a big bowl and mix. Fill each muffin cup with 2-3 tbsp of the mix. Bake around 30 minuts in an oven heated to 180 degrees C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments