12.08.2014

Przepis: Koktajl bananowo-kakaowy z cukinią, i kilka słów o jego zawartości (Recipe: Banana-cocoa smoothie with zucchini, and a few words about its contents)


To, że cukinia i kakao idą tworzą idealną parę nie jest niespodzianką. Ciasto czekoladowe z cukinią jest pyszne w smaku, i idealnie nasączone, bez użycia dużej ilości masła. Cukinia także pasuje w koktajlu, tworząc zaskakująco pyszny, energetyzujący "shake."

Cukinię lubimy za to, że jest lekkostrawna, ma wysoką wartość dietetyczną, a poza tym, zawiera potas, żelazo, i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Dodatkowo, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Jest łagodna w smaku, dlatego pasuje nawet do potraw słodkich.

Kakao zaś dostarcza nam magnezu, i pysznie smakuje, zastępując bardziej kaloryczne desery z czekolady. Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki epikatechinie, flawonoidem. Zawiera antyoksydanty, żelazo, i chrom.

Zatem, taki pyszny, słodki koktajl to samo zdrowie!

Koktajl bananowo-kakaowy z cukinią

Jedna duża szklanka

Pół małej cukinii (mniej więcej kubek pokrojonej)
1 banan
2 łyżki niesłodzonego kakao
Garść nasion chia lub siemienia lnianego
Łyżka miodu (opcjonalnie)
Szklanka mleka (250ml)
Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Pokroić umytą cukinię na kawałki, pokroić banany na plastry, wrzucić do blendera. Wsypać kakao i pozostałe składniki. Dodać mleko. Dolać odrobinę wody, opcjonalnie, ok. 1/4 kubka (mój blender np. nie ruszy gdy ma "za sucho"). Zblendować. Wlać do wysokiej szklanki lub butelki na wynos. 



Recipe: Banana-cocoa smoothie with zucchini, and a few words about its contents

The zucchini and cocoa pairing is no surprise. Chocolate cake with zucchini is delicious in taste, and perfectly moist, without having to use a large amount of butter. Zucchini also fits a smoothie, creating a surprisingly delicious, energizing shake.

Zucchini gets its credit for the fact that it is easily digestible, has a high dietary value, and contains potassium, iron, and magnesium, along with vitamin A, C, K, PP, B1, and beta carotene. In addition, it deacidificates the body and has a positive effect on the digestive process, so it is recommended for people with hyperacidity problems. Its mild in flavor, making it a good addition to sweet dishes as well.

Cocoa provides us with magnesium, and a delectable taste, replacing the more caloric desserts containing chocolate. Cocoa has a very good effect on the cardiovascular system through its flavonoids. It also contains antioxidants, iron, and chromium.

Thus, such a delicious, sweet smoothie is super healthy!

Cocoa-banana smoothie with zucchini

Makes one tall glass

Half a small zucchini (about a cup chopped)
1 banana
2 tbs unsweetened cocoa
A handful of chia seed or flax seed
1 tbs honey (optional)
Small glass of milk (250ml)
Pinch of cinnamon (optional)

Cut the washed zucchini into pieces, slice bananas,  and toss into a blender. Add the cocoa and remaining dry ingredients. Add the milk. Pour a little water if desired, approximately 1/4 cup (my blender won'tblend when "too dry"). Blend. Pour into a tall glass or go-to smoothie bottle.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments