http://i.huffpost.com/gen/1233256/thumbs/o-FLAX-VS-CHIA-facebook.jpg |
Na Instagramie często widać posty z wymyślonymi daniami, z zapytaniem, a co to morwa? A po co spożywać chia? Wiele osób tagując te zdjęcia może nie wie co odpowiedzieć, ale jedzą to, bo to zdrowe, więc modne.
Ja też powoli
odkrywam nowe smaki, ale wpierw robię research żeby coś o nich wiedzieć.
W moim przypadku, wszystko co jest źródłem błonnika, żelaza i białka
jest wskazane, skoro nie jem mięsa.
Nasiona
chia: Szałwia hiszpańska jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych
Omega 3 i Omega 6, zawiera witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez,
żelazo, cynk i niacyna. Zawiera również wysoką zawartość łatwo
przyswajanego białka oraz błonnika, więc wpływa korzystnie na układ
trawienny. Wspomaga odchudzanie gdyż zapewnia uczucie sytości. Regulują
poziom cukru we krwi i nawilżają organizm. Nie zawierają glutenu. Można
spożywać jako dodatek do zup, jogurtu, kanapek, koktajli, do wypieków.
Zmieszane z wodą tworzą żelową konsystencję, można pić z wodą z
dodatkiem cytryny, nazywa się to chia fresca, popularny napój w Meksyku.
Zmieszane z jogurtem czy mlekiem tworzą budyń, a z owocami - dżem.
Smakują neutralnie, a butelka woda z nasionami chia, dodaje mi energii i
sytości na długo.
http://methodjuicecafe.com/ch-ch-ch-chia/ |
Morwa biała: Jest słodka, w smaku
przypomina rodzynki, choć wygląda jak białe robaczki. Przed
zasuszeniem, wygląda jak jeżyna. Morwa biała zawiera dużo cukru,
flawonoidy, pektyny, żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez, oraz jest
źródłem witamin B, C i PP. Jest niskokaloryczna, a dzięki naturalnie
słodkiego smaku, może służyć jako słodki dodatek do herbaty, kawy czy
jogurtu. Obniża cholesterol, jest naturalnym antybiotykiem, lekko
przeczyszcza, działa wykrztuśnie, działa przeciwzapalnie, zapobiega
tworzeniu się ciemnych plam na skórze, działa antyoksydacyjnie i
wspomaga odchudzanie gdyż zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Można dodawać do wypieków jak i do potraw śniadaniowych jak owsianka,
musli czy płatki. Jest słodka w smaku więc służy jako dobra, zdrowa
przekąska.
http://www.sirovahrana.rs/proizvod/beli-dud-white-mulberries/ |
Komosa ryżowa czyli Quinoa: Dodaje
nam energii, uzupełnia mikroelementy w organizmie, spala tłuszcz i
przyśpiesza metabolizm. Jest bogatym źródłem białka,aminokwasów,
błonnika, witamin E, C i grupy B, sól mineralnych, żelaza, flawonoidów,
tłuszczów nienasyconych zwłaszcza Omega 3. Jest bezglutenowa i ma niski
indeks glikemiczny, dlatego wspomaga odchudzaniu. Spożywanie komosy
obniża ryzyko chorób układu wieńcowego, cukrzycy, wspomaga wytwarzanie
pokarmu karmiącym matkom, jest lekkostrawna i nieuczulająca, w sam raz
dla dzieci i niemowląt. Komosa działa przeciwalergicznie,
przeciwzapalnie, jest immunostymulująca. W kuchni pasuje do potraw
słonych i słodkich, jako dodatek do obiadu w formie kaszy, jako składnik
sałatek, zup, zapiekanek, kotlecików czy deserów. Jeszcze nie
próbowałam, więc nie oceniam.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140121092743.htm |
Kasza jaglana:
Może to nie nowość, ale dużo osób myli ją z kuskusem, a różnią się, i to
bardzo. Kasza jaglana nie uczula, jest lekkostrawna, nie zawiera
glutenu, wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Zawiera dużo
białka, oraz lecytyny jak i witamin E, B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi.
Ma właściwości antywirusowe, zmienia stan zapalny błon śluzowych. Dobrze
wpływa na włosy, skórę i paznokcie dzięki krzemionce, i mineralizuje
kości. Wspomaga koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi,
poprawia pamięć i koncentrację. Można jeść na słodko oraz na słono.
Dodaję do sałatek na ciepło i na zimno, na drugie śniadanie z owocami,
robię z niej kotleciki i zapiekanki. Jest dobra w smaku, i jest sycąca.
http://www.innovateus.net/health/what-millet |
Siemię
lniane: To nic innego jak nasiona lnu. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych
Omega 3, witaminy E, substancji balastowych i śluzowych, białka,
potasu, cynku oraz lignany. Działą przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy,
wpływa korzystnie na elastyczność skóry, reguluje poziom estrogenów i
hamuje rozwój raka piersi. Osłania przewód pokarmowy, chroni błony
śluzowe przed substancjami szkodliwymi, lekko przeczyszcza. Można
stosować jako dodatek do koktajli, jogurtu, sałatek, kanapek, czy do
kotletów, zapiekanek, owsianki. Stosuję zasadę, że wszystko można
posypać siemieniem lnianym, jak solą czy pieprzem, ponieważ jest
neutralne w smaku.
https://efzin.wordpress.com/page/2/ |
Olej kokosowy: Wykorzystuje się go w kuchni jak i w łazience jako
kosmetyk. Jest znany jako najzdrowszy olej na świecie, a zastąpienie nim
innych tłuszczy powoduje utratę wagi (średnio 0,5kg tygodniowo). Olej
kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe jak kwas laurynowy czy
palmitynowy, oraz nasycone jak kwas linolenowy. Zawiera także witaminy
B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i
cynk. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
wspomaga układ pokarmowy, przyśpiesza metabolizm, poprawia poziom
cholesterolu, obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca, zawiera naturalne
antyoksydanty. Chroni skórę przed zniszczeniem i opóźnia jej starzenie
się. Można stosować w kuchni przy smażeniu zamiast masła czy oleju, w
wypiekach zamiast jajka, czy posmarować nim pieczywo. W łazience, można
używać jako balsam na wysuszoną skórę czy przy rożnych dolegliwościach
naskórnych, oraz jako maskę na zniszczone włosy. Warto kupić
nierafinowany, organiczny olej kokosowy. Jest neutralny w smaku więc
pasuje do wszystkiego. Smażę w nim orzechy w cynamonie, smaruje
pieczywo, używam jako olejek do ciała, itd.
http://www.healthjunk.com/10-uses-for-coconut-oil/ |
Źródła:
Healthy eating: why it's wise to eat chia, mulberry, millet, etc.
Healthy food is not a trend, it's a lifestyle, but many people eat
"healthy" products without knowing exactly what they are, what they help
prevent and why we should eat them. On Instagram I often see posts of
creative dishes, with users asking, what is mulberry? And why eat chia
seeds? Many people tagging these pictures may not know how to reply, eat
it because it's healthy, and therefore so fashionable.
I
am slowly discovering new flavors, but first do some research to know
something about them. In my case, everything that is a source of fiber,
iron and protein is recommended, since I don't eat meat.
Chia
seeds: Spanish Sage is an excellent source of Omega 3 and Omega 6 fatty
acids, it contains vitamins E, B1, B3, calcium, phosphor, magnesium,
iron, zinc and niacin. It also contains a high percentage of easily
absorbed protein and fiber, so it has a positive effect on the digestive
system. It promotes weight loss because it provides a feeling of
satiety. It regulates blood sugar levels and hydrates the body. It does
not contain gluten. You can consume as an addition to soups, yogurt,
sandwiches, smoothies, and when baking. When mixed with water, chia
seeds form a gel-like consistency; you can drink this water with lemon,
called chia fresca, a popular drink in Mexico. When mixed with yogurt or
milk it turns into a pudding form, and with fruits - a jam. It has a
neutral taste. A bottle of water with chia seeds gives me energy and
fullness for a long time.
White mulberry: It's
sweet, and resembles the taste of raisins, although it looks like white
worms. Before its dried, it looks like blackberries. White mulberry
contains a lot of natural sugar, flavonoids, pectin, iron, potassium,
calcium, phosphorus and magnesium, and is a source of vitamins B, C and
PP. It is low in calories, and due to its naturally sweet taste, can
serve as a sweet addition to coffee, tea or yogurt. It lowers
cholesterol, is a natural antibiotic, slightly detoxifies, relieves
cough, is anti-inflammatory, prevents the formation of dark spots on the
skin, is an antioxidant and helps weight loss because it reduces the
deposition of fat. It can be added to baked goods and breakfast dishes
like porridge, muesli or cereal. Sweet in taste, it serves as a good,
healthy snack.
Quinoa: It gives us energy,
supplements minerals in the body, burns fat and speeds up our
metabolism. It is a rich source of protein, amino acids, fiber, vitamins
E, C, and Group B, mineral salt, iron, flavonoids, unsaturated fatty
acids especially omega-3, is gluten-free and has a low glycemic index,
so it helps with weight loss. Quinoa consumption reduces the risk of
coronary diseases, diabetes, promotes milk production in breastfeeding
women, is easily digestible and non-allergenic, making it perfect for
children and infants. Quinoa is anti-allergic, anti-inflammatory, and an
immuno-stimulant. In the kitchen, it can be used in sweet and savory
dishes, as an addition to dinner dishes, as an ingredient of salads,
soups, casseroles, cutlets and desserts. I haven't yet tried it, so I
can't judge it.
Millet: Maybe it's not new,
but a lot of people confuse it with couscous, and they're very
different. Millet does not cause allergies, it is easy to digest,
contains no gluten, helps with digestion and balances excess acids. It
contains a lot of protein, and lecithin as well as vitamins E, B1, B2,
B6, iron and copper. It has antiviral properties, affects inflammation of
the mucous membranes. It is good for hair, skin and nails thanks to
silica it contains, and helps with bone mineralization. Millet also
promotes concentration, regulates cholesterol levels, improves memory
and concentration. You can eat it sweet and savory. I add it to salads,
both hot and cold, eat for lunch with fruit, make burgers out of it and
add to casseroles. It tastes good, and is filling.
Flaxseed:
Flax seeds have many omega-3 fatty acids, vitamin E, dietary fibers and
membranes, proteins, potassium, zinc, and lignans. It works as an
anti-inflammatory, prevents atherosclerosis, has a beneficial effect on
the elasticity of the skin, regulates the levels of estrogen and
prevents the growth of breast cancer. It aids the digestive tract,
protects the mucous membranes against harmful substances, slightly
detoxifies. It can be used as an addition to smoothies, yogurt, salads,
sandwiches, or for cutlets, casseroles, oatmeal. I stick to the rule
that flax seed can be sprinkled over almost anything, like salt or
pepper, especially since it is neutral in flavor.
Coconut oil: It is used in the kitchen and in the
bathroom as a cosmetic. It is known as the healthiest oil in the world,
and replacing other fats with it, causes weight loss (an average of 0.5
kg per week). Coconut oil contains [un]saturated fatty acids such as
lauric acid or palmitic acid and saturated like linolenic acid. It also
contains vitamins B2, B6, E and C, folic acid, potassium, calcium,
magnesium, phosphorus, iron, sodium and zinc. It strengthens the immune
system, is antibacterial and antiviral, helps the digestive system,
accelerates the metabolism, improves cholesterol levels, reduces the
risk of diabetes and heart disease, contains natural antioxidants. It
protects the skin from damage and slows the aging process. It can be
used in the kitchen when cooking replacing butter or oil, in baked goods
instead of eggs or as a bread spread. In the bathroom, you can use it
as a moisturizer for dry skin or with different dermal ailments, and as a
mask for damaged hair. It is worth to buy unrefined, organic coconut
oil. It is neutral in taste so it can be used in anything. I fry
cinnamon glaze nuts in it, use it on bread, as a body oil, and so on.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments