Zdziwiło
mnie to, że pancakesy były tak obłędnie pyszne, rozpływały się w
ustach, i co najlepsze, przez długie czas czułam się lekko i najedzona.
Dieta bezglutenowa ma wiele zalet - nie powoduje wzdęć, ból brzucha,
które mi towarzyszyły na co dzień.
Zdrowe pancakesy czyli bananowe placki bezglutenowe
Czas wykonania: 20 minut (wiecznie zaspana i zbierająca się w biegu, wyrobiłam się z nimi przed wyjściem do pracy.)
2-3 porcje (ok. 16 placków)
Składniki
1 banan
Kubek mąki gryczanej
Kubek dowolnego mleka
1 jajko
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dwie łyżki cukru trzcinowego
Szczypta soli
Dwie łyżki oleju lub oliwy
Dżem malinowy Łowicz (lub dowolny smak)
Odrobina masła
W
dużej misce wymieszać dokładnie suche składniki. Dodawać po kolei
jajko, mleko i olej, mieszając po dodaniu każdego składnika. Zetrzeć
banana na tarce jarzynowej i wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła i formować placki łyżką (miks będzie się trochę kleił). Smażyć po 2
minuty po każdej stronie. Uważać, żeby się nie przypaliły. Zdjąć z
patelni i podawać z dżemem Łowicza. Ja wybrałam malinowy, który
doskonale komponował się z bananowymi pancakesami.
Bo
kto powiedział, że amerykańskie pancakes muszą być bezwartościowe i
tuczące? Pancakes to smak mojego dzieciństwa, ale tym razem, w znacznie
ulepszonej, smaczniejszej i zdrowszej wersji.
Healthy gluten-free banana pancakes
To start a gluten-free diet, I bought a variety of flours, which until recently I didn't even hear of. Thus, buckwheat flour, rice flour and corn flour (this one I knew) have appeared in my house. And since I like to experiment, I decided this contest would be an ideal opportunity to create a delicious, nutricious gluten-free breakfast. The raspberry jam from Łowicz complemented this breakfast perfectly.
I was surprised that these pancakes were so insanely delicious, they melted in my mouth, and best of all, kept me full for a long time, so I felt light and sated. A gluten-free diet has many benefits - it does not cause bloating or abdominal pain that accompanied me every day.
Recipe: Healthy gluten-free banana pancakes
Time: 20 minutes (I managed to get these done before going to work, and I usually sleep in and rush to get out the door.)
2-3 servings (approx. 16 pancakes)
Ingredients
1 banana
Cup of buckwheat flour
Cup of any milk
1 egg
Half a teaspoon of baking powder
Half a teaspoon of baking soda
Two tablespoons of sugar
Pinch of salt
Two tablespoons of oil or olive oil
Lowicz raspberry jam (or any flavor)
A little butter
In a large bowl, mix the dry ingredients thoroughly. Add egg, milk and oil one by one, mixing after each addition. Grate the banana on a vegetable grater and mix in. Heat a frying pan with a little butter and spoon the pancakes onto the pan (the batter will be a little sticky). Heat for 2 minutes on each side. Be careful not to burn them. Remove from pan and serve with jam. I chose raspberry jam, which went perfectly with these banana pancakes.
Whoever said that American pancakes have to be worthless and fattening? Pancakes taste of my childhood, but this time in a much improved, tastier and healthier version.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments