11.10.2014

Przepis: Najprostsze bezglutenowe ciastka owsiano-bananowe (The easiest oatmeal banana gluten-free cookies)


Niedziela rano. Za oknem ponuro, chłodno, deszcz. W filiżance stygnie świeżo zaparzona kawa. Tylko ciastka brak. Szybko główkuję i spontanicznie coś tworzę. Zanim kawa nadaje się do picia, są już gotowe do wyjęcia z piekarnika.

Bezglutenowe ciastka owsiano-bananowe

2 dojrzałe banany
2 kubki płatków owsianych
Pół kubka wiórków kokosowych (lub dowolnych dodatków)
Łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Odrobina ekstraktu z wanilii

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Banany zetrzeć na tarce jarzynowej lub zgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe lub dowolny dodatek taki jak czekolada, orzechy, rodzynki. Formować (najlepiej ręką) ciastka i układać na papierze do pieczenia. Zapiekać 10-12 minut, i czekać aż ostygną. Ciastka będą miękkie nawet po ostygnięciu.


The easiest oatmeal banana gluten-free cookies

Sunday morning. Outside it's gloomy, cold, rainy. Freshly brewed coffee is cooling in a mug. But no cookies in sight. I think quickly and create something spontaneously. By the time my coffee is ideal to drink, they're ready to be removed from the oven.

Gluten-free oatmeal banana cookies

2 ripe bananas
2 cups of oats
Half a cup of shredded coconut
1 tbsp of chia seeds (optional)
A dash of vanilla extract

Heat the oven to 350 degrees. Grate the bananas using a vegetable grater or mash with a fork. Add in the oats and mix. Add in the shredded coconut or any chosen addition like chocolate, nuts, raisins. Form cookies (best by hand) and place on sheet of parchment paper. Heat 10-12 minutes, wait until cooled. Cookies will be soft even when cooled.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments