11.01.2014

Przepis: Bezglutenowe muffiny bananowe (Recipe: Gluten-free banana muffins)


Dieta bezglutenowa staje się powoli moją dietą codzienną (choć ciężko przejść obojętnie obok croissantów, zbyt często czuję pokusę jednak). Post o tego typu diecie ukaże się w przyszłym tygodniu, a tymczasem, kolejny przepis na bezglutenową przekąskę, stworzony na szybko, spontanicznie.

Bezglutenowe muffiny bananowe

1 kubek mąki ryżowej
Pół kubka mąki gryczanej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
50g miękkiego masła (lub rozpuszczonego)
3 dojrzałe banany

W dużej misce połączyć ze sobą obie mąki, proszek, sodę, sól i cynamon. W osobnej misce wymieszać cukier z masłem i dodać jajka oraz banany starte na tarce jarzynowej lub zgniecione widelcem, dokładnie wymieszać.Połączyć wszystko w jednej misce, wymieszać bardzo dokładnie. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami lub wysmarować masłem. Nałożyć do każdej odrobinę ciasta. Piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż muffiny zbrązowieją a patyczek włożony w środek będzie czysty. 


Recipe: Gluten-free banana muffins 

The gluten-free diet is slowly becoming my daily diet (although it's hard to pass by croissants indifferently, I often feel tempted.) I will write about this type of diet in detail  next week, and in the meantime, another recipe for a gluten-free snack, created quickly and spontaneously. 

Gluten-free banana muffins 

1 cup rice flour 
Half a cup of buckwheat flour 
2 eggs 
2 teaspoons baking powder 
Teaspoon of baking soda 
teaspoon cinnamon 
pinch of salt 
2 tablespoons of cane sugar
50g soft butter (or melted) 
3 ripe bananas

In a large bowl, combine the two flours, powder, baking soda, salt and cinnamon. In a separate bowl, mix the sugar with the butter, adding in the eggs and bananas grated on a vegetable grater or mashed with a fork, mix carefully. Combine everything in one bowl and mix thoroughly. Line a muffin tray with muffin liners or grease with butter. Add a bit of the batter into each. Bake 20-30 minutes in an oven preheated to 200 degrees C, until browned and/or until a toothpick inserted into the center of a muffin comes out clean.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments