11.30.2014

Przepis: Bezglutenowe naleśniki w dwóch odsłonach (Recipe: Gluten-free blintzes in two ways)




Uwielbiam naleśniki, czy na słodko, czy wytrawnie. I choć dotychczas jadłam tylko klasyczne z mąki pszennej, teraz to się zmieniło.

Pierwszy raz zrobiłam naleśniki z trzech różnych mąk. Z samej gryczanej się nieco rozpadały ostatnim razem, ale te wyszły idealnie. Teraz tylko takie bezglutenowe naleśniki będę robić, czy w postaci tortilli, czy tradycyjnie z białym serem.

Bezglutenowa tortilla z warzywami

Tortilla to idealny sposób na zużycie różnych warzyw, serów czy sosów zalegających w lodówce, lub na szybką, sycącą przekąskę. Gotowe pszenne tortille odpadają (nie dość, ze drogie, to każdy ma ok. 220 kalorii). A wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze, i w smaku, i w zawartości.


Bezglutenowe naleśniki
ok. 10 sztuk średniej wielkości

Pół kubka mąki gryczanej
Pół kubka mąki ryżowej
Pół kubka mąki kukurydzianej
5 łyżek oleju kokosowego (lub rzepakowego)
Szczypta soli
2 jajka
Półtora kubka mleka (u mnie krowie bez laktozy)

Wsypać wszystkie trzy mąki do miski, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być idealnie gładkie. Zostawić na pół godziny aby się zeszło. Rozgrzać patelnię na małym ogniu. Nie trzeba natłuszczać. Smażyć jak każde naleśniki, przewracając delikatnie na drugą stronę.

Przygotować warzywa. Moje tortille zawierały sałatę, paprykę, kiełki brokułów, ser camembert i świeży ogórek. Umyć i pokroić warzywa, pokroić ser na plastry. Rozłożyć naleśnik na talerzu. Ułożyć sałatę po środku od góry (dwunasta godzina), układać pozostałe składniki, polać ewentualnie sosem. Zwinąć tortillę składając wpierw na pół (dolna część przykrywa warzywa wtedy) i zwinąć boki tortilli do środka. Można jeść na ciepło jak i na zimno.


Bezglutenowe naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

To był spontaniczny pomysł na kolację. Zostały puste naleśniki - z czym je zjeść? Koniec tygodnia oznacza koniec składników w lodówce. Pierwsza myśl - pożyczę trochę nutelli czy dżemu, ale nie, bo chemia, bo kaloryczne. Kiedyś czytałam o naleśnikach z karmelizowanymi gruszkami. Gruszek brak, ale są jabłka. 

Efekt - mniam. Co tu więcej mówić?

Naleśniki z przepisu powyżej
Jabłko (jedno na dwa naleśniki)
2 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta cynamonu

Obrać umyte jabłko i pokroić na ćwiartki, a potem na cieńsze plasterki. Rozgrzać dwie patelnie. Na jednej podgrzewać po kolei puste naleśniki po obu stronach. Na drugiej, posypać dno cukrem i poczekać minutę, aż się rozpuści, tworząc karmel. Dodać jabłka, posypać cynamonem, i smażyć ok 7 minut, aż będą miękkie. 

Ułożyć jabłka na połówce ciepłego naleśnika, i złożyć na pół.
 


Gluten-free pancakes in two ways

I love blintzes, whether sweet or savory. And although until now I only ate classic ones made from wheat flour, this has now changed.

This is the first time I made blintzes using three different flours. When I used just buckwheat flour last them, they crumbled a bit, but this time, they came out perfectly. Now only gluten-free blintzes will do, whether in the form of tortillas, or traditionally with white cheese.

Gluten-free tortilla with vegetables

Tortilla is the perfect way to use up a variety of vegetables, cheeses and sauces lingering in the refrigerator, or as a quick, filling snack. Ready-made flour tortillas are quite expensive, and each one has approx. 220 calories. And we know that all things homemade are the best, and taste the best.


Gluten-free blintzes
approx. 10 of medium size

Half a cup buckwheat flour
Half a cup of rice flour
Half a cup of corn flour
5 tablespoons of coconut oil (or canola oil)
Pinch of salt
2 eggs
Half a cup of milk (I used lactose-free cow's milk) 

Pour all three flours into a bowl, add the remaining ingredients one by one. Whisk thoroughly. The dough should be perfectly smooth. Leave for half an hour. Heat a frying pan over low heat. No need to grease. Fry the blintzes regularly gently flipping them over.

Prepare the vegetables. My tortillas contained lettuce, peppers, broccoli sprouts, camembert cheese and fresh cucumber. Wash and cut vegetables, cut the cheese into slices. Place pancake on a plate. Arrange the lettuce in the top middle (twelve o'clock), arrange the remaining ingredients, pour the sauce. Wrap the tortilla by folding in half upwards (lower part covers the vegetables then) and roll up its sides. You can eat heated or at room temp.


Gluten-free pancakes with caramelized apples

It was a spontaneous dinner idea. There were leftover empty blintzes - eat them with what? End of the week means end of components in the refrigerator. The first thought - borrow a little Nutella or jam, but the fake stuff inside, but the calories. I once read about the blintzes with caramelized pears. I had no pears, but there are apples.

The effect - yum. What more to say?

Blintzes from recipe above
Apple (one for two pancakes)
2 tablespoons of sugar cane
Pinch of cinnamon

Peel the washed apple and cut into quarters, then into thinner slices. Heat the two skillets. Heat the empty blintzes on one, turning them over gently. On the other, sprinkle the bottom with sugar and wait a minute, until it dissolves, forming caramel. Add the apples, sprinkle with cinnamon, and fry for about 7 minutes, until soft.

Place the apples on half of a warm pancake and fold in half.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments