11.06.2014

Przepis: Bezglutenowe kruche ciasteczka z dżemem

 
Chłodny sobotni w domu to idealna okazja do tworzenia wypieków, zwłaszcza przy nadmiarze składników w lodówce jak i w szafce. Widok kupnych ciasteczek z dżemem, (których raczej nie jadam, ale widuję w domu) sprawia u mnie odrzucenie na samą myśl o tym, co jest w nich zawarte. Moja wersja kruchych ciastek z dżemem może wymaga trochę pracy, ale jeden kęs utwierdzi w przekonaniu, że warto.

Kruche bezglutenowe ciasteczka z dżemem

225g mąki ryżowej
50g cukru trzcinowego
50g miękkiego masła + 2 łyżki oleju kokosowego
1 jajko
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody 
Szczypta soli
Dowolny dżem (u mnie malinowy)

Utrzeć masło i olej z cukrem w dużej misce, dodać jajka i wanilię. Wymieszać dokładnie. Dodać suche składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto nie będzie się trzymało, dodać trochę masła lub oleju. Ciasto powinno być gładkie. Formować ciasteczka, tworząc zgniecione kulki, palcem zrobić w środku miejsce na dżem. Ułożyć na blaszcze na papierze do pieczenia. Łyżeczką dodać odrobinę dżemu do każdego ciasteczka. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż lekko zbrązowieją. Zostawić do ostygnięcia gdyż mogę się rozpaść.
 
 

Recipe: Gluten-free shortbread cookies with jam 

A cooler Saturday evening at home is an ideal opportunity for baking cookies, especially with the excess ingredients in the refrigerator or cupboard. The sight of store bought cookies with jam, (which I don't eat, but see at home) make me not want to think of what they contain. My version of the crunchy shortbread cookies with jam may require some work, but one bite will confirm that it is worth it. 

Gluten-free shortbread cookies with jam 

225g rice flour 
50g of sugar cane 
50g soft butter + 2 tbsp coconut oil
1 egg 
Tsp vanilla extract 
Half a tsp of baking powder 
Half a tsp of baking soda 
Pinch of salt 
Any jam (I used raspberry) 

Cream the butter, oil and sugar in a large bowl, add eggs and vanilla. Mix thoroughly. Add the dry ingredients, mix well. If the dough does not hold together, add a little butter or oil. The dough should be smooth. Shape cookies, creating a flattened ball shape, create an indentation in each using your finger (for the jam). Arrange on baking paper on a baking tin. Spoon some jam into each cookie. Bake approx. 12 minutes in a preheated oven at 180 degrees until lightly browned. Allow to cool because they may fall apart.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments