1.14.2015

Przepis: Jabłka pod kruszonką - deser bezglutenowy, niskokaloryczny (Recipe: Apple crumble - a gluten-free, low-fat dessert)


Jak na razie, trzymam się swoich noworocznych postanowień, choć dopiero mija drugi tydzień. Na dobre rozpoczęłam walkę z za-ciasnymi spodniami i wydętym brzuchem, odmawiając sobie kuszących wypieków, chrupiących rogalików, choć nie zawsze, bo co to za życie bez przyjemności? Natomiast rozwiązaniem są proste, domowe desery, które robię korzystając z produktów jak najbardziej naturalnych i tych bezglutenowych.

Kto nie lubi szarlotki? Ale nasza tradycyjna szarlotka zawiera masło, jajka i mąkę pszenną. Robiłam jabłka pod kruszonką na wiele sposobów, ale teraz zrezygnowałam na dobre ze składników tuczących i niezdrowych, bez których można się obyć. Zmodyfikowałam przepis z którego korzystałam od lat, i powstał ten. Były jeszcze lepsze tym razem!

Jabłka pod bezglutenową kruszonką

3-4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki bezglutenowej (np. gryczanej)
1 łyżka cukru trzcinowego

Pół kubka bezglutenowych górskich płatków owsianych (lub normalnych)
2 łyżki mąki bezglutenowej
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
Kilka kropli esencji z wanilii

Obrać jabłka, pokroić na drobne kawałki. W dużej misce wymieszać jabłka z cynamonem, łyżką mąki i łyżką cukru. Przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i płatki owsiane z roztopionym olejem kokosowym aż powstanie kruszonka. Pokryć jabłka równomiernie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, lub do momentu aż kruszonka zbrązowieje.

Jabłka świetnie smakują podane na ciepło z gałką lodów waniliowych/śmietankowych (których u mnie obecnie brak.)


Recipe: Apple crumble - a gluten-free, low-fat dessert

So far, I've been sticking to my New Year's resolutions, but it is only the second week. I started the battle against too-tight pants and a swollen belly, refusing to be tempted by pastries, crispy croissants, though not always, because what is life without pleasures? The solution is simple: homemade desserts, which I create using the most natural products and those that are gluten-free.

Who does not like apple pie? But our traditional apple pie contains butter, eggs and flour. I made apple crumble or apple pie in many ways, but now I gave up those fattening and unhealthy ingredients for healthier ones, which you can do without. I modified the recipe which I have used for years, and came up with this. They were even better this time!

Gluten-free apple crumble

3-4 apples 

2 tsp cinnamon 
1 tbsp gluten-free flour (eg. buckwheat) 
1 tbsp of sugar cane 

Half a cup of gluten-free mountain oats (or normal)
2 tbsp gluten-free flour 

1 tbsp of sugar cane 
3 tbsp of coconut oil (or butter)
Few drops of vanilla essence

Peel the apples, cut into small pieces. In a large bowl, mix apples with cinnamon, tbsp of flour and a tbsp of sugar. Place into a baking form or casserole dish. In a separate bowl, mix the flour, sugar and oatmeal with melted coconut oil until a crumble forms. Cover the apples evenly with the crumble. Place into the oven preheated to 180 degrees for approx. 30 minutes, or until the crumble is browned.

Apples taste great served warm with a scoop of vanilla ice cream (which I'm currently lacking.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments