Coraz częściej słyszy się hasło "bezglutenowe" i choć jeszcze do
niedawna wyglądało to na kolejną dietę pt. wymysł gwiazd, to coraz
więcej ludzi wprowadza tę dietę do swojego życia. Dieta bezglutenowa
jest bezpieczna dla dorosłych jak i dla dzieci, pod warunkiem, że jest
odpowiednio zbilansowana.
Znam osoby na diecie
bezglutenowej, ale głównie z przymusu z powodu celiakii, choroby przez
którą organizm nie toleruje pszenicy. Słysząc o diecie bezglutenowej,
nasunęła mi się myśl - co ja bym jadła skoro i tak nie jem mięsa?
Poczytałam,
posłuchałam, i dziś, dieta bezglutenowa wegetariańska nie jest u mnie
już wymuszona, jest normalna. A co lepsze, dzięki niej zaczęłam częściej
przygotować własne dania, robię warzywne wypieki a warzywa są częścią 4
z 5 moich dziennych posiłków, i zrezygnowałam prawie całkowicie z
pachnących, pszennych bułeczek. Nigdy nie kupię pszennej mąki, makaronu,
itp, a zamienniki łatwo znaleźć nawet w pobliskich sklepach, bez
wydawania fortuny.
W diecie bezglutenowej nie je się produktów zawierających gluten, czyli rodzaj białka, a źródłem glutenu są pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Czyli, eliminuje się wszystko stworzone z mąki
pszennej, orkiszu, zboża, chyba że jest bezglutenowe. Dotyczy to także
produktów pełnoziarnistych. Do kosza trafia mąka pszenna, białe jak i
pełnoziarniste pieczywo, wafelki, chlebek chrupki, pszenny i
pełnoziarnisty makaron, płatki śniadaniowe, itd. Nawet zwyczajny baton,
czy to Prince Polo czy owsiany, zawiera pszenicę.
Dieta może doprowadzić do niedoboru składników odżywczych takich jak błonnik, kwas foliowy, cynk, żelazo czy magnez, dlatego też ważna jest zbilansowana dieta. Przecież kasza czy warzywa z pewnością uzupełnią te braki, trzeba tylko wiedzieć, co się eliminuje i czym to zastąpić.
Co jeść?
Stosując
dietę bezglutenową, niestety trzeba liczyć na własne wypieki bądź te
bezglutenowe ze sklepu, których nie polecam, bo wiadomo, zawierają
konserwanty i mnóstwo niepotrzebnych składników. Zamiast kupować
bułeczkę do obiadu, piekę bezglutenowe muffiny z warzyw czy owoców, i są
pyszne. Kluczem jest zaopatrzenie się w bezglutenowe mąki: gryczana,
ryżowa, kukurydziana, migdałowa. Mąkę można także przyrządzić same,
mieląc drobno migdały, ryż, grysik kukurydziany czy kaszę gryczaną, ale w
supermarketach można kupić kilogram takiej mąki za kilka złotych. Nie
jest to dieta dla bogatych.
Odpadają wszelkie
słodycze, co wyjdzie nam na dobre. Czasem odpuszczam i zjem coś
słodkiego, ale kiedy mogę, piekę własne ciastka czy batony. Kupując
płatki owsiane, trzeba wybierać górskie, które są mniej przetworzone niż
płatki błyskawiczne, i zwrócić uwagę na to, czy są bezglutenowe. Tylko z takich można tworzyć ciastka owsiane, batony i musli.
Jakie korzyści?
Stale
burczący brzuch (nie z głodu) sprawiał, że obwiniałam laktozę i
nietolerancję do niej za ciągłe bóle brzucha. Kupowałam mleko sojowe i
choć było lepiej, to nie do końca. Po odstawieniu pszenicy, poczułam się
lżej po każdym posiłku, a bóle brzucha zniknęły.
Mąka
gryczana, jak i kukurydziana czy ryżowa, sprawdzają się w każdej
postaci, czy to placki, czy naleśniki, czy muffiny lub ciastka. Nie
zmienia smaku potrawy, a nawet sprawia, że jest lepsza. Pancakes'y z
mąki pszennej, które znam od dziecka, zostały zastąpione tymi z mąki
gryczanej, której rozpływają się w ustach, są tak przepyszne! Odkryłam
pyszny makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej, który jest jeszcze
lepszy od zwykłego, a niezdrowe przekąski zastąpiłam waflami ryżowymi
czy chrupkami kukurydzianymi.
Lekarze i
dietetycy debatują na temat glutenu, czy szkodzi lecz czy eliminując go
szkodzimy sobie. Gluten jest rodzajem białka zawartego w pszenicy. Dieta
bezglutenowa powoduje lekkość, lepszą przemianę materii, więcej
energii, lepszą jakość snu. Jest zalecana sportowcom jak i osobom
aktywnym fizycznie, ponieważ dodaje energii nie eliminują węglowodanów
zawartych np. w ziemniakach czy makaronie bezglutenowym. Jedząc produkty
glutenowe, narażamy organizm na trawienie czegoś, czego ludzki organizm
nie trawi. Gluten jest bezwartościowy. Niektórzy zaś jedzą gluten i nie
mają kłopotów z trawieniem, ale to nie dotyczy każdego. Eliminując
gluten, nasz organizm zużywa energię nie do trawienia glutenu, lecz no.
do dostarczania tlenu do mięśni.
Czy na tej
diecie się chudnie? Owszem. Pszenica sprawia, że z brzucha robi się
balon, a niejedzenie glutenu pomaga to wyeliminować. Dodatkowo, jedząc
mniej mącznych rzeczy, a więcej warzyw, jesteśmy na lepszej drodze do
zdrowszego życia.
William Davis, autor książki
Dieta bez Pszenicy, uważa że problemem jest nie gluten, ale ziarno,
mówiąc, że składniki pszenicy są ciężkie do strawienia.
Wiem
po sobie, że dieta bezglutenowa eliminuje wzdęcia, uczucie ciężkości,
zgagę, itd. Co więcej, sprawia, że jemy mniej (bo jest sycąca) jedząc
więcej zdrowych rzeczy (ile razy słyszymy o złej białej mące?). Starając
się żyć zdrowo, nie wystarczy jeść bułek pełnoziarnistych, bo to też
mąka pszenna (najczęściej maki są mieszane przy wypiekach). Polecam
wypróbowanie diety bezglutenowej, dla lepszej sylwetki, i lepszego
życia.
Benefits of a gluten-free diet and why it works
More and more often we hear the keyword "gluten-free" and though it looked like another invention diet of celebs until recently, more and more people are including this diet in their daily life. A gluten-free diet is safe for adults and children, as long as it is properly balanced.
I know people on a gluten-free diet, but mainly because of celiac disease, in which the body can not tolerate wheat. Hearing about the gluten-free diet, I thought - what would I eat then since I already don't eat meat?
I researched, listened, and today, a vegetarian gluten-free diet is not forced on me, but it is normal. And what's better, I began preparing my own meals even more often; I use vegetables when baking, and vegetables are part of 4 out of 5 of my daily meals, and I gave up almost entirely on fragrant wheat buns. I will never buy wheat flour, pasta, etc., and I found that replacements are easy to find even in nearby stores, without spending a fortune.
In the gluten-free diet, we don't eat products containing gluten, a type of protein, and sources of gluten are wheat, rye, spelled and barley. So, we eliminate everything made from wheat flour, and things like oatmeal, unless it is gluten-free. This also applies to whole grains. Wheat flour, white and whole wheat bread, waffles, bread crisps, wheat and whole grain pasta, cereals, etc, go to the trash now. Even an ordinary bar, whether oatmeal or a chocolate covered wafer, contains wheat.
This diet can lead to deficiency of nutrients such as fiber, folic acid, zinc, iron and magnesium, which is why it is important to have a balanced diet. Porridge and vegetables will make up for these shortcomings, if you know what to eliminate and what to replace it with.
What to eat then?
When on a gluten-free diet, but you have to rely on your own baked goods or gluten-free baked goods from the store, which I do not recommend, because they may contain preservatives, and a lot of unnecessary ingredients. Instead of buying a bun for lunch, I bake gluten-free muffins with vegetables or fruit, and they are delicious. The key is to substitute with a gluten-free flour: buckwheat, rice, corn, almond. The flour can be prepared on your own, by finely grinding almonds, rice, millet, corn or buckwheat groats, but in the supermarket you can buy a kilo of such flour quite cheap. This is not a diet for the rich.
This diet helps give up on sweets, which is good in the end. Sometimes I give in and eat something sweet, but when I can, I bake my own cookies or candy bars. When buying oatmeal, you have to choose the mountain oats, which are less processed than instant oats, and pay attention to whether they are gluten free. Only then can you bake cookies and granola bars with oatmeal.
What are the benefits?
I blamed my constantly rumbly belly (not from hunger) on lactose intolerance and blamed it also for continuous abdominal pain. I bought soy milk, and although it was better, something was still wrong. After a discontinuation of wheat, I felt lighter after every meal, and the abdominal pain disappeared.
Buckwheat flour as well as corn or rice, work in any form, whether it's cakes or pancakes, or muffins or biscuits. It does not alter the taste of food, and even makes it better. Pancakes made from wheat flour, which I remember as a child, have been replaced by those made from buckwheat flour, which melt in the mouth, they are so delicious! I discovered a delicious gluten-free pasta made from corn meal, which is even better than normal pasta, and replaces unhealthy snacks with rice cakes or corn crisps.
Doctors and nutritionists are debating about gluten and whether or eliminating it is good or harmful. Gluten is a kind of protein contained in wheat. A gluten-free diet results in lightness, improved metabolism, more energy, better sleep quality. It is recommended to athletes and physically active people, because it adds energy without eliminating carbohydrates like those in potatoes or gluten-free pasta. Eating gluten products, we force the body to digest something the human body does not digest. Gluten is worthless. Some people eat gluten and have no problems with digestion, but it does not apply to everyone. When eliminating gluten, your body uses the energy it would use to digest it to instead supply the muscles with oxygen.
Does this diet help lose weight? Yes. Wheat makes the belly balloon-like and not eating gluten helps to eliminate that. In addition, when eating less wheat flour and more vegetables, we are on a better path to a healthier life.
William Davis, author of Diet without Wheat, believes that the problem is not gluten, but the seeds that contain gluten, saying that the composition of wheat is hard to digest.
I know from my own experience, that the gluten-free diet eliminates bloating, heaviness, heartburn, etc. What's more, it makes me eat less (because it is satisfying) and makes me eat more healthy things (how many times did we hear about the bad white flour?). When trying to live a healthy life, it is not enough to eat whole-grain rolls, because it is also wheat flour (usually flour is mixed when used in baking). I recommend trying a gluten-free diet for a better figure, and a better life.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments