Uwielbiam naleśniki, czy na słodko, czy wytrawnie. I choć dotychczas jadłam tylko klasyczne z mąki pszennej, teraz to się zmieniło.
Pierwszy
raz zrobiłam naleśniki z trzech różnych mąk. Z samej gryczanej się
nieco rozpadały ostatnim razem, ale te wyszły idealnie. Teraz tylko
takie bezglutenowe naleśniki będę robić, czy w postaci tortilli, czy
tradycyjnie z białym serem.
Bezglutenowa tortilla z warzywami
Tortilla
to idealny sposób na zużycie różnych warzyw, serów czy sosów
zalegających w lodówce, lub na szybką, sycącą przekąskę. Gotowe pszenne
tortille odpadają (nie dość, ze drogie, to każdy ma ok. 220 kalorii). A
wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze, i w smaku, i w
zawartości.
Bezglutenowe naleśniki
ok. 10 sztuk średniej wielkości
Pół kubka mąki gryczanej
Pół kubka mąki ryżowej
Pół kubka mąki kukurydzianej
5 łyżek oleju kokosowego (lub rzepakowego)
Szczypta soli
2 jajka
Półtora kubka mleka (u mnie krowie bez laktozy)
Wsypać
wszystkie trzy mąki do miski, dodać pozostałe składniki. Dokładnie
wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być idealnie gładkie. Zostawić na
pół godziny aby się zeszło. Rozgrzać patelnię na małym ogniu. Nie trzeba
natłuszczać. Smażyć jak każde naleśniki, przewracając delikatnie na
drugą stronę.
Przygotować warzywa. Moje
tortille zawierały sałatę, paprykę, kiełki brokułów, ser camembert i
świeży ogórek. Umyć i pokroić warzywa, pokroić ser na plastry. Rozłożyć
naleśnik na talerzu. Ułożyć sałatę po środku od góry (dwunasta godzina),
układać pozostałe składniki, polać ewentualnie sosem. Zwinąć tortillę
składając wpierw na pół (dolna część przykrywa warzywa wtedy) i zwinąć
boki tortilli do środka. Można jeść na ciepło jak i na zimno.
Bezglutenowe naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
To
był spontaniczny pomysł na kolację. Zostały puste naleśniki - z czym je
zjeść? Koniec tygodnia oznacza koniec składników w lodówce. Pierwsza
myśl - pożyczę trochę nutelli czy dżemu, ale nie, bo chemia, bo
kaloryczne. Kiedyś czytałam o naleśnikach z karmelizowanymi gruszkami.
Gruszek brak, ale są jabłka.
Efekt - mniam. Co tu więcej mówić?
Naleśniki z przepisu powyżej
Jabłko (jedno na dwa naleśniki)
2 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta cynamonu
Obrać
umyte jabłko i pokroić na ćwiartki, a potem na cieńsze plasterki.
Rozgrzać dwie patelnie. Na jednej podgrzewać po kolei puste naleśniki po
obu stronach. Na drugiej, posypać dno cukrem i poczekać minutę, aż się
rozpuści, tworząc karmel. Dodać jabłka, posypać cynamonem, i smażyć ok 7
minut, aż będą miękkie.
Ułożyć jabłka na połówce ciepłego naleśnika, i złożyć na pół.
Gluten-free pancakes in two ways
I
love blintzes, whether sweet or savory. And although until now I only
ate classic ones made from wheat flour, this has now changed.
This
is the first time I made blintzes using three different flours. When I
used just buckwheat flour last them, they crumbled a bit, but this time,
they came out perfectly. Now only gluten-free blintzes will do, whether
in the form of tortillas, or traditionally with white cheese.
Gluten-free tortilla with vegetables
Tortilla
is the perfect way to use up a variety of vegetables, cheeses and
sauces lingering in the refrigerator, or as a quick, filling snack.
Ready-made flour tortillas are quite expensive, and each one has approx.
220 calories. And we know that all things homemade are the best, and
taste the best.
Gluten-free blintzes
approx. 10 of medium size
Half a cup buckwheat flour
Half a cup of rice flour
Half a cup of corn flour
5 tablespoons of coconut oil (or canola oil)
Pinch of salt
2 eggs
Half a cup of milk (I used lactose-free cow's milk)
Pour
all three flours into a bowl, add the remaining ingredients one by one.
Whisk thoroughly. The dough should be perfectly smooth. Leave for half
an hour. Heat a frying pan over low heat. No need to grease. Fry the
blintzes regularly gently flipping them over.
Prepare
the vegetables. My tortillas contained lettuce, peppers, broccoli
sprouts, camembert cheese and fresh cucumber. Wash and cut vegetables,
cut the cheese into slices. Place pancake on a plate. Arrange the
lettuce in the top middle (twelve o'clock), arrange the remaining
ingredients, pour the sauce. Wrap the tortilla by folding in half
upwards (lower part covers the vegetables then) and roll up its sides.
You can eat heated or at room temp.
Gluten-free pancakes with caramelized apples
It
was a spontaneous dinner idea. There were leftover empty blintzes - eat
them with what? End of the week means end of components in the
refrigerator. The first thought - borrow a little Nutella or jam, but
the fake stuff inside, but the calories. I once read about the blintzes
with caramelized pears. I had no pears, but there are apples.
The effect - yum. What more to say?
Blintzes from recipe above
Apple (one for two pancakes)
2 tablespoons of sugar cane
Pinch of cinnamon
Peel
the washed apple and cut into quarters, then into thinner slices. Heat
the two skillets. Heat the empty blintzes on one, turning them over
gently. On the other, sprinkle the bottom with sugar and wait a minute,
until it dissolves, forming caramel. Add the apples, sprinkle with
cinnamon, and fry for about 7 minutes, until soft.
Place the apples on half of a warm pancake and fold in half.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments