Burgery - są dobrym daniem bo w zasadzie można wszystko do nich
dodać. Na samą myśl o mięsie czy czymś mięsopodobnym zawartym w
burgerach mięsnych robi mi się niedobrze. Lecz wege burgery są pyszne, i
można je zrobić z kaszy, soczewicy, fasoli, bez użycia jajek. To
bezglutenowe wegańskie danie, które jest okazją do przemycenia dzieciom
czy mężowi niechcianego warzywka, można jeść na zimno z sałatką, czy
klasycznie, na ciepło, w bułce (wtedy już trochę glutenowe, chyba że
bułki są własnej roboty.)
Wegańskie bezglutenowe burgery z kaszy jaglanej
Pół kubka kaszy jaglanej
Kawałek cebuli
Ząbek czosnku
Kilka pieczarek
1 marchewka
Odrobina mąki bezglutenowej (dowolnej)
Siemię lniane
Natka pietruszki
Płatki owsiane/ bezglutenowa bułka tarta
Opłukać
kaszę jaglaną i podsmażyć na sucho w garnku chwilę, po czym zalać wodą,
dodać odrobinę soli. Ugotować, odcedzić. Pokroić cebulę, czosnek,
natkę, pieczarki i zetrzeć marchew. Zeszlić cebulę, dodać czosnek i
resztę składników, podsmażyć chwilę. W dużej misce wymieszać ostudzoną
kaszę z warzywami, dodać mąkę, siemię lniane i dokładnie wymieszać.
Formować burgery i obtaczać w płatkach owsianych (zmielonych) i/lub
bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron. Podawać w bułce z odrobiną
domowego sosu czy keczupu, i z warzywami takimi jak sałata, pomidor,
ogórek, cebula, lub na sałacie z wybranymi warzywami i pestkami
słonecznika.
Recipe: Vegan gluten-free burgers with millet
Burgers - they're a good dish because you can basically add anything to them. The mere thought of meat or something resembling meat found in burgers makes me sick. But veg burgers are delicious, and can be made with buckwheat, lentils, beans, and without the use of eggs. This gluten-free vegan dish is an opportunity to feed unwanted veggies to children or husbands, can be eaten cold with a salad, or as a warm classic in a bun (not gluten-free then, unless they are homemade rolls.)
Gluten-free, vegan burgers with millet
Half a cup of millet
1/4 of a medium onion
Clove of garlic
Sveral mushrooms
1 carrot
A bit of a gluten-free flour (any)
Flax seed
Parsley
Oatmeal / gluten-free bread crumbs
1/4 of a medium onion
Clove of garlic
Sveral mushrooms
1 carrot
A bit of a gluten-free flour (any)
Flax seed
Parsley
Oatmeal / gluten-free bread crumbs
Rinse millet and fry in a dry pan, then cover with water, add a pinch of salt. Bring to a boil and cook for a few more minutes, drain. Cut the onion, garlic, parsley, mushrooms and grate the carrots. Heat the onion on a skillet on a bit of oil, add the garlic and remaining veggies, briefly stir-fry. In a large bowl, combine the cooled millet with the vegetables, add the flour, flaxseed and mix thoroughly. Form burgers and cover with oatmeal (can be ground a bit) and/or breadcrumbs. Fry in a bit of oil on both sides. Serve on a bun with a bit of homemade sauce or ketchup, and with vegetables such as lettuce, tomato, cucumber, onion; or serve with a salad made of lettuce and selected vegetables and sunflower seeds.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments