Chłodny
sobotni w domu to idealna okazja do tworzenia wypieków, zwłaszcza przy
nadmiarze składników w lodówce jak i w szafce. Widok kupnych ciasteczek z
dżemem, (których raczej nie jadam, ale widuję w domu) sprawia u mnie
odrzucenie na samą myśl o tym, co jest w nich zawarte. Moja wersja
kruchych ciastek z dżemem może wymaga trochę pracy, ale jeden kęs
utwierdzi w przekonaniu, że warto.
Kruche bezglutenowe ciasteczka z dżemem
225g mąki ryżowej
50g cukru trzcinowego
50g miękkiego masła + 2 łyżki oleju kokosowego
1 jajko
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
Szczypta soli
Dowolny dżem (u mnie malinowy)
Utrzeć
masło i olej z cukrem w dużej misce, dodać jajka i wanilię. Wymieszać
dokładnie. Dodać suche składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto nie
będzie się trzymało, dodać trochę masła lub oleju. Ciasto powinno być
gładkie. Formować ciasteczka, tworząc zgniecione kulki, palcem zrobić w
środku miejsce na dżem. Ułożyć na blaszcze na papierze do pieczenia.
Łyżeczką dodać odrobinę dżemu do każdego ciasteczka. Piec ok. 12 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż lekko zbrązowieją. Zostawić do
ostygnięcia gdyż mogę się rozpaść.
Recipe: Gluten-free shortbread cookies with jam
A
cooler Saturday evening at home is an ideal opportunity for baking
cookies, especially with the excess ingredients in the refrigerator or
cupboard. The sight of store bought cookies with jam, (which I don't
eat, but see at home) make me not want to think of what they contain. My
version of the crunchy shortbread cookies with jam may require some
work, but one bite will confirm that it is worth it.
Gluten-free shortbread cookies with jam
225g rice flour
50g of sugar cane
50g soft butter + 2 tbsp coconut oil
1 egg
Tsp vanilla extract
Half a tsp of baking powder
Half a tsp of baking soda
Pinch of salt
Any jam (I used raspberry)
Cream
the butter, oil and sugar in a large bowl, add eggs and vanilla. Mix
thoroughly. Add the dry ingredients, mix well. If the dough does not
hold together, add a little butter or oil. The dough should be smooth.
Shape cookies, creating a flattened ball shape, create an indentation in
each using your finger (for the jam). Arrange on baking paper on a
baking tin. Spoon some jam into each cookie. Bake approx. 12 minutes in a
preheated oven at 180 degrees until lightly browned. Allow to cool
because they may fall apart.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments