5.08.2015

Matcha obsession



Słowo "matcha" padało tu i tam, a ja przeskakiwałam je, tak jak kiedyś było ze słowem chia, spirulina, nori. Słowa mi nieznane. Dziś, nie ma dla mnie dnia bez matcha. Dziwne, że jedna mała torebka tego japońskiego proszku tak mnie zafascynowała, że dziś zastanawiam się, dlaczego nie odkryłam jej wcześniej??

Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą o zielonym kolorze. Zielona herbata zazwyczaj kojarzy nam się z ciemno-zielonymi liścmi, które zaparzamy w dzbanuszku z lekko wrzącą wodą. A jednak. Ktokolwiek zachwyca się zieloną herbatą (którą powinniśmy pić jak najczęściej) musi spróbować matchę. Smak, podobny, a nawet i lepszy. Jest lekko słodka w naturalny sposób, a co najlepsze, można z nią przyrządzać wypieki, latte, desery, wszystko. Wystarczy dodać odrobinę do przepisu, np. placków czy naleśników, i mamy piękny, naturalny barwnik (nie mówiąc o innych jej wartościach).

Matcha powstaje z liści krzewó, które są zasłonięte matami spowalniającymi ich wzrost. Liście mają wtedy blado-zielony odcień i wytwarzają aminokwasy, które odpowiadają za jej słodkawy, aromatyczny smak. Po wysuszeniu, liście są ścierane na proszek, i w ten oto sposób powstaje matcha.

Herbata matcha jest znacznie droższa od zwykłej zielonej herbaty, i ciężko ją zdobyć u nas w Polsce, jak inne japońskie czy zagraniczne produkty. Ale można ją znaleźć na Allegro w przystępnych cenach. Do przyrządzenia matchy tradycyjnie używa się specjalnych narzędzi chasen (trzepaczka) oraz chashaku (łyżeczka) wykonanych z bambusa, oraz chawan (miseczka) wykonej z ceramiki. Te narzędzia nie są potrzebne, można zastąpić tymi które już mamy w kuchni, ale jakaś trzepaczka na pewno się przyda. Matcha rozpuszcza się w połączeniu z wodą, ale trzeba ją dobrze wymieszać aby pozbyć się grudek.

Przyrządzając zieloną herbatę z matcha, najlepiej jest zalać łyżeczkę matcha odrobiną wody, wymieszać dobrze, i potem normalnie zaparzyć. Unikniemy w ten sposób grudek. Najpopularniejszym napojem z użyciem matcha jest latte. W połączeniu z mlekiem, matcha staje się łagodna, lekko słodka, po prostu pyszna. Aby przyrządzić latte, tak samo jak przyrządzając herbatę, należy zalać proszek odrobiną wody, wymieszać, po czym podgrzać mleko, spienić je, i dodać do matcha, po czym spienić ponownie. Tu przyda się spieniacz mleka, który znajdziemy np. w Ikei za 5zł. Uwaga, matcha nie zalewamy wrzątkiem! Woda lub mleko powinny być gorące, lecz nie wrzące.

A teraz najważniejsze, dlaczego matcha jest tak popularna? Otóż zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zielona herbata, i jest żródłem aminokwasów. Dodaje energii na kilka godzin, ale w zdrowy, naturalny sposób. Uspokaja, oczyszcza umysł, przyśpiesza metabolizm o 35-40% gdy jest spożywana regularnie. Działa także przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, wspiera zdrowy poziom cholesterolu, działa jak detox dla krwi, i wspomaga odporność organizmu na stres związany z wysiłkiem fizycznym.

W jaki sposób spożywać matcha?
- jak zieloną herbatę, zaparzoną z wodą
- w postaci latte ze spienionym mlekiem, na ciepło lub na zimno (Starbucks z tego słynie)
- zimna iced tea: wystarczy rozpuścić w zimnej wodzie i mieć napój energetyzujący
- w wypiekach: dodać do muffinek, ciasta, ciastek aby otrzymać lekko herbaciany posmak
- na śniadanie: dodając do placków lub naleśników
- lody: kto lubi zdrowe jedzenie (jak ja) może stworzyć fajne lody matcha z użyciem wybranego mleka np. kokosowego i innych dodatków jak orzechy, pestki, świeża mięta
- z nasionami chia i mlekiem aby stworzyć zielony budyń chia
- zdrowe desery: matcha można użyć do kulek raw zrobionych z daktyli, orzechów, pestek, oraz do zrobienia własnej zielonej czekolady (używając rozpuszczonej białej czekolady, wybranych dodatków lub tworząc własną np. z mleka kokosowego i oleju kokosowego)
- dodać do jogurtu, serka, owsianki wraz z innymi dodatkami
- dodać do koktajli warzywnych lub owocowych

itd, itd.
  


I've heard the word "matcha" here and there, but I skipped over it as I once did with words like chia, spirulina, nori. Words unknown to me. Today, the day isn't complete without matcha. It's strange how one small bag of Japanese powder fascinated me so much that today I wonder how come I haven't discovered it earlier. 

Matcha is a powdered green tea of ​​a bright green color. We usually associate green tea with dark-green leaves that we brew in a teapot using slightly boiling water. And yet. Whoever delights in green tea (which we should drink as often as possible) must try Matcha tea. The taste is similar and even better. It is slightly sweet in a natural way, and best of all, you can use while baking pastries, in lattes, desserts, and everything. Just add a little to the recipe, for example, when making muffins or pancakes, and you have beautiful, natural food coloring(not to mention its other values). 

Matcha leaves grow covered with mats, which are used for slowing down their growth. The leaves then have a pale-green hue and produce amino acids that are responsible for the sweet, aromatic flavor. After they're dried, the leaves are abraded to a powder, and this way, matcha tea is created.Matcha tea is more expensive than regular green tea, and it's hard to get it here in Poland, like other Japanese and foreign products. But it can be found online (Allegro) at affordable prices. To make matcha traditionally, special tools were used: the chasen (whisk) and chashaku (teaspoon) made of bamboo, and the chawan (bowl) made of ceramic. These tools are not necessary, you can use those already in your kitchen, but a whisk will certainly come in handy. Matcha dissolves in combination with water, but it needs to be mixed well to get rid of lumps. 

When using matcha green tea, it is best to pour a teaspoon of matcha and a little bit of water over it, mixing well, and then normally brewing it. This prevents lumps. The most popular matcha beverage is matcha latte. In conjunction with milk, matcha becomes mild, slightly sweet, simply delicious. To prepare the latte, just like preparing tea, you pour some water over the powder, stir well, then heat the milk, froth it, and add to matcha, then froth again. Here, a milk frother comes in handy, which we can find for example at Ikea for 5zł. Note, do not pour boiling water over matcha! Water or milk should be hot, but not boiling. 

And now, most importantly, why is matcha is so popular? It contains far more antioxidants than green tea, and is a source of amino acids. It provides energy for a few hours, but in a healthy, natural way. It soothes, cleanses the mind, accelerates metabolism by 35-40% when ingested regularly. It also operates as an anti-inflammatory, lowers blood sugar levels, supports healthy cholesterol levels, acts as a detoxifier for the blood, and supports the body's resistance to the stress of exercise.
  
How should matcha be consumed?- Like green tea, brewed with water- As a latte with frothy milk, either hot or cold (as Starbucks is famous for)- Cold iced tea: just dissolve in cold water and you have an energy drink- In baked goods: add to muffins, cakes, biscuits to get a green tea aftertaste - For breakfast: add to pancakes or crepes - Ice cream: whoever likes super healthy food (like me) can create cool matcha ice cream using any milk, eg. coconut milk, and other extras like nuts, seeds, fresh mint- With chia seeds and milk to create green chia pudding- Healthy desserts: matcha can be used to make raw balls made from dates, nuts, seeds, and to make your own green chocolate (white chocolate dissolved using selected additives or created on your own, for eg. with coconut milk and coconut oil)- Added to yogurt, cheese, porridge, along with other additives- Add to vegetable or fruit smoothies

Etc, etc.


Bananas + matcha ice cream

Matcha chia pudding with coconut milk and maple syrup

Matcha with milk

Banana matcha gluten free muffins

Matcha greek yogurt ice cream

Matcha oatmeal

Matcha latte



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments