2.17.2015

Recipe: Perfect gluten-free low-calorie pizza



Pizza. Słowo tak piękne. Potrafi skusić nas swoim zapachem na dystans, a zdjęcia ciągnącego się sera i chrupiącego ciasta zmuszają nas do podziwiania marketingu tej branży gastronomicznej, gdyż zwyczajnie ciężko jest przejść obojętnie obok takiego plakatu. Nawet w środku nocy potrafimy zamarzyć o kawałku gorącej pizzy, zapominając o tym, ile zjedlibyśmy przy tym kalorii. Jeden kawałek pizzy to ok. 400 kalorii (w zależności od dodatków, sosu itd), a cała pizza 40cm ma ich prawie 3000.

I jak tu jeść to pyszne, włoskie danie, znane na całym świecie?

Można przygotować swoją pizzę w domu. Jeśli przygotujemy ją po swojemu, będzie bardziej świadomi tego, co jemy, będzie mniej kaloryczna, i będzie zdrowsza. Próbowałam już różnych wariantów, z drożdżami (których nie znoszę w kuchni!) czy bez, z różnych mąk, ale ta była strzałem w dziesiątkę za pierwszym i za drugim razem. Jest bez glutenu, i choć nie potrafię wyliczyć dokładnie, to myślę, że cała pizza to ok. 500-600 kalorii. Polecam.


Pizza margherita bezglutenowa 

Na 2 średnie pizze 30-35cm

1 1/2 kubki mąk bezglutenowych (po 1/2 kubka kukurydzianej, gryczanej, ryżowej)
1 jajko
1 kubek mleka
Sól
Czosnek granulowany
Oregano
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
Bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra, sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Kulka świeżej mozzarelli (można dodatkowo dodać też trochę żółtego sera lub 1 1/2 kulki)

Roztrzepać jajko, wymieszać w misce z mąkami i mlekiem. Dodać sól, oregano i czosnek granulowany. Ciasto powinno być gęste i klejące się. Dodać więcej mąki jeśli jest zbyt rzadkie. Rozłożyć połowę ciasta na papierze do pieczenia, przygniatając delikatnie ręką i posypując jednocześnie wybraną mąką. Gdy ciasto będzie równomierne rozłożone, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiec 10 minut.
W międzyczasie przygotować sos. W małym garnku podgrzać koncentrat z wodą oraz przyprawy, cały czas mieszając. Po minucie wyłączyć gaz. Zetrzeć mozzarellę na tarce.*
Wysmarować podpieczony spód pizzy sosem, posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika na ok 15 minut, aż rozpuści się ser, uważając aby spód się nie spiekł za bardzo. Po wyjęciu z pieca, pokroić na sześć lub osiem kawałków i podać z ulubionym sosem.**

*Można dodać ulubione składniki przed posypaniem serem, np. pieczarki, szynkę, ananas, czy "cztery sery".

**Aby przygotować domowy sos czosnkowy, wystarczy wymieszać pół kubka jogurtu naturalnego z przyprawami takimi jak sól, pieprz, warzywko, chili, papryka ostra, oregano, i dużą ilością czosnku granulowanego.

Smacznego!


Pizza. Such a beautiful word. It can tempt us with its scent from a distance, and photos of melted cheese and crispy dough force us to admire the marketing, simply because it is hard to pass by such an ad. Even in the middle of the night we are able to dream of a piece of hot pizza, forgetting how many calories we would be eating at the same time. One slice of pizza is approx. 400 calories (depending on additives, sauce, etc.), and the entire 40cm pizza - almost 3,000.

And how can you eat that delicious Italian dish, known all over the world?

You can prepare your pizza at home, that's one idea. If you prepare it your own way, you will be more aware of what you're eating, it will be less caloric, and will be healthier. I've tried different variations, with yeast (which I hate using in the kitchen!) and without, with a variety of flours, but this was just perfect the first and second time. It is gluten free, and although I can not calculate it exactly, I think that the whole pizza is approx. 500-600 calories. I highly recommend!
 

Gluten-free cheese pizza

For 2 medium pizzas, 30-35cm

1 1/2 cups gluten-free flour (I used 1/2 cup each of corn, buckwheat, rice flours)

1 egg
1 cup milk
Salt
Granulated garlic
Oregano
3 tablespoons of tomato paste
2 tablespoons water
Basil, oregano, garlic, paprika, salt, pepper
1 teaspoon olive oil
Ball of fresh mozzarella (you can also add a little cheese or 1 1/2 ball)
 

Beat the egg, mix in a bowl with flours and milk. Add salt, oregano and garlic powder. The dough should be thick and sticky. Add more flour if it is too watery. Spread half the dough on a sheet of baking paper, flattening gently with hands while sprinkling the top with flour. When the dough is evenly spread out and flat, place into a preheated oven at 180 degrees, and bake 10 minutes.

In the meantime, prepare the sauce. In a small saucepan heat the tomato concentrate with water and spices, stirring constantly. After a minute, turn off the gas. Grate the mozzarella on a grater. *


Cover the heated pizza bottom evenly with the sauce, sprinkle with mozzarella cheese. Put in the oven for about 15 minutes, until the cheese is melted, being careful not to burn the underside. After removing from the oven, cut into six or eight pieces and serve with your favorite sauce. **

* You can add your favorite ingredients before sprinkling with cheese, for example, mushrooms, ham, pineapple, or "four cheeses".

** To prepare homemade garlic sauce, simply mix half a cup of plain yogurt with spices such as salt, pepper, veggie mix, chili, cayenne pepper, oregano, and plenty of granulated garlic.

Enjoy your meal!


With mushrooms

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Your comments