Frittata - szybka, sycaca, zdrowa kolacja
Powrót
z pracy. Zupy brak. Gotowego dania tez. W lodówce dwa obrana wcześniej,
przez przypadek, ziemniaki. W głowie zapala się światełko - frittata.
Frittata
to najlepszy sposób na stworzenie czegoś sycącego dla dwóch osób, w
miarę szybko, i nie jest to nie zdrowy fast food. A co najlepsze, można
ją zrobić z tego co się ma w lodówce. Najważniejsze, aby były jajka.
Warzywa
mogą być dowolne. Ziemniaki tworzą dobry spód, ale można także użyć
cukinię czy innego warzywo. Zamiast pomidora można dać cebulę, paprykę,
pieczarki, a zamiast szpinaku mrożonego - jarmuż, szpinak młody lub
natka pietruszki.
Prosta frittata
2 ziemniaki
Kilka kostek mrożonego szpinaku
1 duży pomidor
Kulka mozzarelli
3 jajka (lub 4)
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
Olej
Łyżka mąki gryczanej
Odrobina mleka
Ugotować
obrane ziemniaki do miękkości, ostudzić i pokroić na plastry. Pokroić
pomidora na plastry. W kubku wymieszać jajka z przyprawami, i odrobiną
mąki i mleka. W tym samym czasie, podsmażyć szpinak na oleju, i dodać go
do jajecznej mieszanki. Wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Podsmażyć ziemniaki na oleju po obu stronach, aż się lekko zarumienią.
Przykryć jajeczną mieszanką. Ułożyć pomidory, posypać startą mozzarellą.
Podsmażać pod przykryciem aż jajka się zetną, po czym włożyć na kilka
minut z patelnią do piekarnika aż rozpuści się ser.
Frittata - fast, filling, healthy dinner
Back
home from work. No soup in the fridge. No ready meals either. In the
fridge there are two previously peeled by accident potatoes. A light
comes on - frittata.
A frittata is the best way
to create something nourishing for two people, quite quickly, and it
can be called healthy fast food. And best of all, you can make with this
what you have in the fridge. The most important ingredient is eggs.
Vegetables
can be arbitrary. Potatoes make a good base, but you can also use
zucchini or any other vegetable. Instead of tomatoes, you can add
onions, peppers, mushrooms, and instead of frozen spinach - kale, baby
spinach or parsley.
Simple Frittata
2 potatoes
A few cubes of frozen spinach
1 large tomato
Ball of [fresh] mozzarella
3 eggs (or 4)
Spices: salt, pepper, paprika, basil
Oil
Tbsp buckwheat flour
A bit of milk
Boil
the peeled potatoes until tender, then cool and cut into slices. Cut
the tomato into slices. In a cup, mix together eggs and spices, and a
little flour and milk. At the same time, fry the spinach on a bit of
oil, and add it to the egg mixture. Mix. Preheat oven to 200 degrees.
Fry potatoes in oil on both sides until lightly golden brown. Cover with
the egg mixture. Place the sliced tomatoes, sprinkle with grated
mozzarella. Fry the frittata covered until the egg mixture cooks, then
place for a few minutes with the pan into the oven until the cheese
melts.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments