3.05.2015

Recipe: simple, healthy oatmeal cookies




Superproste, nawet zdrowe wegańskie ciasteczka owsiane

Ciasteczka... samo słowo tak słodko brzmi. Są słodkie, rozpływają się w ustach i idealnie komponują się z kawą czy z herbatą. Kupione w cukierni koło domu wydają się takie niewinne ponieważ zazwyczaj nie wiemy co jest w środku i jakie ma wartości odżywcze. Wystarczy spojrzeć na etykietkę gdy jest to możliwe, np. kupując ciastka "świeże" paczkowane, i ze zdziwieniem, przyjąć do wiadomości fakt, że jedno ciastko owsiane zawiera ok. 80 kalorii, jest przepełnione chemią, i zawiera duże ilości cukru.

Nie ma wątpliwości, trzeba zrobić je samemu. Staram się nie używać mąki i ograniczam jajka, tak więc powstał ten przepis, całkiem przez przypadek.


Wegańskie ciasteczka owsiane

2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (można użyć masła, ale wtedy już nie będą wegańskie)
2 płaskie łyżki prawdziwego miodu
Pół kubka płatków owsianych
Orzechy, bakalie, siemię lniane
(tym razem użyłam tej mieszanki: żurawina, chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, siemię lniane, pestki słonecznika)

Rozgrzać piekarnik. Do dużej miski wsypać płatki owsiane. Dodać dowolną ilość orzechów, bakalii, siemienia lnianego, wiórków kokosowych, itd. Ilość płatków a orzechów powinna wynosić mniej więcej 1:1. Orzechy i bakalie można pokroić na mniejsze kawałki, ale nie trzeba. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, roztopić olej kokosowy razem z miodem. Dodać mieszankę owsianą z miski, dokładnie wymieszać. Jeśli wydaje się zbyt suche, dodać po pół łyżki bądź łyżkę oleju kokosowego i miodu. Podsmażyć lekko przez minutę i zdjąć z kuchenki. Zgarnąć cały miks na jedną stronę patelni. Ułożyć na blaszce papier do pieczenia. Delikatnie formować ciasteczka łyżką układając je na papierze. Uwaga: mogą się rozsypywać. Wstawić do piekarnika na parę minut (ok. 5-7) i pilnować, żeby się nie spaliły. Poczekać do wystygnięcia.

Można w ten sam sposób zrobić domową granolę. Zdejmując miks z patelni, rozrzucić większe lub mniejsze kawałki na papierze do pieczenia aby powstała granola. Chwilę podpiec, przechowywać w szklanym słoiku.


Super easy, healthy vegan oatmeal cookies 

Cookies ... the word itself sounds so sweet. They are sweet, melt in your mouth and go perfectly with coffee or tea. Purchasing them at the bakery near your house seems so innocent because you usually do not know what is inside and what their nutritional value is. Just look at the label whenever possible, for example, when buying "fresh" pre-packaged cookies, and you'll be surprised to find that one oatmeal cookie contains approx. 80 calories, is full of additives, and contains large amounts of sugar. 

There is no other option, you must make them yourself. I try not to use flour and limit the usage of eggs, so I came up with this recipe, quite by accident. 


Vegan Oatmeal Cookies 

2 heaped tablespoons of coconut oil (you can use butter, but they won't be vegan then) 
2 flat tablespoons of real honey (not the fake kind) 
Half a cup of oatmeal 
Nuts, dried fruits, flax seed 
(this time I used the following mix: cranberries, coconut chips, shredded coconut, sunflower seeds, flax seeds)

Preheat the oven. Pour the oatmeal into a large bowl. Add in any nuts, dried fruits, linseed, shredded coconut, and so on. The amount of oatmeal to nuts should be approximately 1: 1. Nuts and dried fruits can be cut into smaller pieces, but not necessarily. Mix thoroughly. Heat a frying pan, melt the coconut oil with honey. Add in the mixture from the bowl, mix thoroughly. If it seems too dry, add half a tablespoon or a tablespoon of coconut oil and honey. Fry gently for a minute and take off the stove. Spoon the entire mix to one side of the pan. Place a sheet of baking paper on a baking tray. Gently form the cookies with a spoon and arrange them on the paper. Note: they may fall apart. Place in the oven for a few minutes (approx. 5-7) and make sure they don't burn. Wait for them to cool. 

You can make homemade granola the same way. When removing the mix from the pan, arrange in larger or smaller pieces on the baking paper forming granola pieces. Bake for a few minutes, then store in a glass jar once cooled.