Szarłat czy amarantus jest nazywany zbożem XXI wieku. Jest także
jedną z najstarszych uprawianych roślin świata. Razem z kukurydzą,
fasolą i ziemniakami, jeszcze przed odkryciem Ameryki, stanowił posiłki
Inków, Majów i Azteków.* Ma wysokie wartości odżywcze i zdrowotne, a co
najlepsze, jest naturalnie bezglutenowy. Jak twierdzi portal Poradnik
Zdrowie, amarantus zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak czy
pszenica, i jest cennym źródłem białka, które jest lepiej przyswajalne
niż to z mleka lub soi, i to białko nie zawiera glutenu. Zawiera drobną
frakcję skrobi, która jest pięć raz pięć razy łatwiejsza do strawienia
niż skrobia kukurydzy. Jej wysoka zawartość magnezu, błonnika i żelaza,
sprawia że idealnie pasuje do specjalnych diet, jak np. wegańskiej czy
bezglutenowej.
Jego ziarna są bogatym źródłem
łatwo przyswajalnego białka, które zawiera aminokwasy egzogenne.
Zawierają także mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Poza tym,
amarantus zawiera potas, fosfor, witaminy grupy B, i antyoksydanty jak
witaminy A, C i E. Korzystnie wpływa na pracę jelit dzięki dużej
zawartości błonnika.
Można zrobić z niego mąkę,
można dodać do jogurtu, wypieków, sosów. Można zjeść w postaci kaszy
czy dodać do sałatki. Amarantus występuje w dwóch postaciach w sklepie -
jako kasza i jako ekspandowany czyli popping. Popping można jeść jak
kaszę preparowaną.
Amarantus jest kolejnym
krokiem do jedzenia zdrowych, naturalnych posiłków. Od jakiegoś czasu
testuję dietę bezglutenową ale pokusy na każdym kroku niestety
sprawiają, że dieta ta towarzyszy mi na pół etatu. W końcu skoro nie jem
mięsa od lat, to szybki posiłek w postaci hot-doga nie wchodzi w grę,
ale pizza, bułka, owszem.
Kilka dni temu,
potworny ból brzucha po zjedzeniu owsianki a potem jogurtu z musli
wysłał mnie wcześniej z pracy do domu, i męczył kilka godzin po.
Eliminowałam po kolei jedzenie z codziennego jadłospisu, i ofiarą padł
niestety właśnie gluten. Czyżbym miała celiakię? Nie wiem, przeżyłam
większość życia bez świadomości tej choroby. Ale odkąd na śniadanie jem
płatki jaglane z mlekiem bez laktozy, a na drugie śniadanie owoce lub
warzywa, problem zniknął. Brzuch nie boli, nie ma wzdęć, czuję się
lekko. Coś w tym jest. A może ograniczając gluten zwiększyłam swoją
wrażliwość na ten składnik?
Pomagają mi w tym
książki takie jak "Pysznie bez pszenicy," czy blogi jak Hpba.pl Anny
Lewandowskiej, które pomagają odkryć nowe smaki. Ogromną inspiracją i
motywacją jest też Instagram. Razem z innymi bezglutenowcami zaczęłam
dzielić się przepisami czy pomysłami na posiłki, desery, przekąski.
Fajnie jest wiedzieć, że na całym świecie, ktoś też tworzy swoje
amarantuski czy mieli własną mąkę jaglaną.
A
wracając do amarantusu, zakup pierwszej paczki tej prażonej kaszy cud
doprowadził mnie do stworzenia przepysznych ciastek, amarantusek, w
których się zakochałam, gdyby tylko nie były takie trudne do zrobienia
(sypki miks dość ciężko "pokroić"). Ale z czasem znajdę jakiś złoty
środek. W każdym razie są przepyszne, chrupiące i najważniejsze, zdrowe i
bez grama glutenu.
Bezlutenowe amarantuski sezamowe
3/4 kubka sezamu
Kubek amarantusa poppingu
4 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego (lub innego)
Sezam
podprażyć na patelni aż lekko zbrązowieje. W garnku podgrzać miód z
syropem. Zdjąć z kuchenki, i wymieszać wszystko razem. Wyłożyć miks na
papierze do pieczenia i przykryć drugim arkuszem, rozwałkować do grubości 1 cm.
Delikatnie wycinać kształty szklanką lub pokroić na kwadraty. Układać na
papierze do pieczenia. Piec ok 8-10 minut, pilnując żeby się nie
przypaliły. Zostawić do wystygnięcia bo w przeciwnym razie rozpadną się.
Gdy się schłodzą, będą chrupiące i idealne!
Bezglutenowe kulki migdałowo daktylowe
1/2 kubka daktyli
1 kubek wody
1/2 kubka amarantusa popping
1/3 kubka zmielonych migdałów (lub innych orzechów)
1 łyżka kakao
Zalać daktyle wodą, gotować w garnku aż woda wyparuje. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Formować kulki. Pozostawić do schłodzenia w lodówce. Będą miękkie, ale za to pyszne i słodkie!
* http://www.poradnikzdrowie.pl/ zywienie/zasady-zywienia/ amarantus-wlasciwosci-i- przepisy_35700.html
Amaranth and recipes for cookies
Its seeds are a rich source of easily digestible protein, which contains essential amino acids. They also contain plenty of unsaturated fatty acids, which reduce the risk of atherosclerosis and cardiovascular disease. Additionally, amaranth contains potassium, phosphorus, B vitamins, and antioxidants such as vitamins A, C and E. It has a positive effect on the bowel due to its high fiber content.
You can make flour out of it, it can also be added to yogurt, pastries, sauces. You can eat it with granola or add to salads. Amaranth comes in two forms in the shop - as a grain and as puffed, the puffed variety can be eaten alone as it is.
Amaranth is another step to eating healthy, natural meals. For some time I've been testing a gluten-free diet but the temptation at every turn, unfortunately, makes this diet a part-time thing for me. After all, since I do not eat meat for years now, a quick meal in the form of a hot dog is not an option, but pizza, a roll, sure why not.
A few days ago, a terrible stomach ache after eating oatmeal and then yogurt with muesli sent me home from work, and left me worn out a few hours later from the pain. One by one, I eliminated food from my daily diet, and unfortunately gluten fell victim. Do I have celiac disease? I do not know, I lived most of my life without the awareness of the disease. But ever since I eat millet flakes for breakfast with lactose-free milk, and a second breakfast made up of fruit or vegetables, the stomach problems disappeared. My belly does not hurt, there is no bloating, I feel light. There's something to it. Or maybe limiting gluten has increased my sensitivity to it?
I've found help in books like "Deliciously without wheat," (Polish cook book) or blogs such as Hpba.pl by Anna Lewandowska, which help to discover new flavors. Great inspiration and motivation can also be found on Instagram. Together with other gluten-free eaters I've started sharing recipes or ideas for meals, desserts, snacks. It's nice to know that all over the world, anyone can make their own amaranth cookies or their own millet flour.
Coming back to amaranth, the purchase of my first ever pack of this puffed magic grain led me to create delicious amaranth cookies I instantly fell in love with, if only they weren't so time-consuming (the loose mix is quite hard to "cut"). But after time I'll find the golden key. In any case, they are delicious, crisp, and most importantly, healthy and without a gram of gluten.
Gluten-free amaranth sesame cookies
3/4 cup sesame seeds
Cup of puffed amaranth (popping)
4 tablespoons honey
2 tablespoons maple syrup (or other syrup)
Slightly heat sesame seeds on a dry frying pan until lightly browned. In a saucepan, heat honey and syrup until slightly boiling. Remove from the oven top, and mix everything together. Put the mix on a baking sheet and cover with a second sheet, flatten out to 1 cm. Gently cut shapes using a glass or cut into squares with a knife. Arrange on baking paper. Bake for about 8-10 minutes, making sure they don't burn. Allow to cool because otherwise they will disintegrate. When they cool down, they will be crisp and perfect!
Gluten-free date-almond balls
1/2 cup dates 1 cup water
1/2 cup amaranth popping
1/3 cup ground almonds (or other nuts)
1 tablespoon cocoa
Pour water over dates, heat in a pot until the water evaporates. Blend. Add the remaining ingredients. Form balls. Allow to cool in the refrigerator. They will be soft, but also delicious and sweet!
Cup of puffed amaranth (popping)
4 tablespoons honey
2 tablespoons maple syrup (or other syrup)
Slightly heat sesame seeds on a dry frying pan until lightly browned. In a saucepan, heat honey and syrup until slightly boiling. Remove from the oven top, and mix everything together. Put the mix on a baking sheet and cover with a second sheet, flatten out to 1 cm. Gently cut shapes using a glass or cut into squares with a knife. Arrange on baking paper. Bake for about 8-10 minutes, making sure they don't burn. Allow to cool because otherwise they will disintegrate. When they cool down, they will be crisp and perfect!
Gluten-free date-almond balls
1/2 cup dates 1 cup water
1/2 cup amaranth popping
1/3 cup ground almonds (or other nuts)
1 tablespoon cocoa
Pour water over dates, heat in a pot until the water evaporates. Blend. Add the remaining ingredients. Form balls. Allow to cool in the refrigerator. They will be soft, but also delicious and sweet!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments