To,
że cukinia i kakao idą tworzą idealną parę nie jest niespodzianką. Ciasto
czekoladowe z cukinią jest pyszne w smaku, i idealnie nasączone, bez
użycia dużej ilości masła. Cukinia także pasuje w koktajlu, tworząc
zaskakująco pyszny, energetyzujący "shake."
Cukinię
lubimy za to, że jest lekkostrawna, ma wysoką wartość dietetyczną, a
poza tym, zawiera potas, żelazo, i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i
B1, beta karoten. Dodatkowo, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na
proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Jest łagodna w smaku, dlatego pasuje nawet do potraw słodkich.
Kakao
zaś dostarcza nam magnezu, i pysznie smakuje, zastępując bardziej
kaloryczne desery z czekolady. Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ
sercowo-naczyniowy dzięki epikatechinie, flawonoidem. Zawiera
antyoksydanty, żelazo, i chrom.
Zatem, taki pyszny, słodki koktajl to samo zdrowie!
Koktajl bananowo-kakaowy z cukinią
Jedna duża szklanka
Pół małej cukinii (mniej więcej kubek pokrojonej)
1 banan
2 łyżki niesłodzonego kakao
Garść nasion chia lub siemienia lnianego
Łyżka miodu (opcjonalnie)
Szklanka mleka (250ml)
Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Pokroić
umytą cukinię na kawałki, pokroić banany na plastry, wrzucić do
blendera. Wsypać kakao i pozostałe składniki. Dodać mleko. Dolać
odrobinę wody, opcjonalnie, ok. 1/4 kubka (mój blender np. nie ruszy gdy ma "za
sucho"). Zblendować. Wlać do wysokiej szklanki lub butelki na wynos.
Recipe: Banana-cocoa smoothie with zucchini, and a few words about its contents
The
zucchini and cocoa pairing is no surprise. Chocolate cake with zucchini
is delicious in taste, and perfectly moist, without having to use a
large amount of butter. Zucchini also fits a smoothie, creating a
surprisingly delicious, energizing shake.
Zucchini
gets its credit for the fact that it is easily digestible, has a high
dietary value, and contains potassium, iron, and magnesium, along with
vitamin A, C, K, PP, B1, and beta carotene. In addition, it
deacidificates the body and has a positive effect on the digestive
process, so it is recommended for people with hyperacidity problems. Its
mild in flavor, making it a good addition to sweet dishes as well.
Cocoa
provides us with magnesium, and a delectable taste, replacing the more
caloric desserts containing chocolate. Cocoa has a very good effect on
the cardiovascular system through its flavonoids. It also contains
antioxidants, iron, and chromium.
Thus, such a delicious, sweet smoothie is super healthy!
Cocoa-banana smoothie with zucchini
Makes one tall glass
Half a small zucchini (about a cup chopped)
1 banana
2 tbs unsweetened cocoa
A handful of chia seed or flax seed
1 tbs honey (optional)
Small glass of milk (250ml)
Pinch of cinnamon (optional)
Cut
the washed zucchini into pieces, slice bananas, and toss into a
blender. Add the cocoa and remaining dry ingredients. Add the milk.
Pour a little water if desired, approximately 1/4 cup (my blender won'tblend
when "too dry"). Blend. Pour into a tall glass or go-to smoothie bottle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Your comments