Ciasteczka...
samo słowo tak słodko brzmi. Są słodkie, rozpływają się w ustach i
idealnie komponują się z kawą czy z herbatą. Kupione w cukierni koło
domu wydają się takie niewinne ponieważ zazwyczaj nie wiemy co jest w
środku i jakie ma wartości odżywcze. Wystarczy spojrzeć na etykietkę gdy
jest to możliwe, np. kupując ciastka "świeże" paczkowane, i ze
zdziwieniem, przyjąć do wiadomości fakt, że jedno ciastko owsiane
zawiera ok. 80 kalorii, jest przepełnione chemią, i zawiera duże ilości
cukru.
Nie ma wątpliwości, trzeba zrobić je
samemu. Staram się nie używać mąki i ograniczam jajka, tak więc powstał
ten przepis, całkiem przez przypadek.
Wegańskie ciasteczka owsiane
2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (można użyć masła, ale wtedy już nie będą wegańskie)
2 płaskie łyżki prawdziwego miodu
Pół kubka płatków owsianych
Orzechy, bakalie, siemię lniane
(tym razem użyłam tej mieszanki: żurawina, chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, siemię lniane, pestki słonecznika)
(tym razem użyłam tej mieszanki: żurawina, chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, siemię lniane, pestki słonecznika)
Rozgrzać
piekarnik. Do dużej miski wsypać płatki owsiane. Dodać dowolną ilość
orzechów, bakalii, siemienia lnianego, wiórków kokosowych, itd. Ilość
płatków a orzechów powinna wynosić mniej więcej 1:1. Orzechy i bakalie
można pokroić na mniejsze kawałki, ale nie trzeba. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, roztopić olej kokosowy razem z miodem. Dodać
mieszankę owsianą z miski, dokładnie wymieszać. Jeśli wydaje się zbyt
suche, dodać po pół łyżki bądź łyżkę oleju kokosowego i miodu. Podsmażyć
lekko przez minutę i zdjąć z kuchenki. Zgarnąć cały miks na jedną
stronę patelni. Ułożyć na blaszce papier do pieczenia. Delikatnie
formować ciasteczka łyżką układając je na papierze. Uwaga: mogą się
rozsypywać. Wstawić do piekarnika na parę minut (ok. 5-7) i pilnować,
żeby się nie spaliły. Poczekać do wystygnięcia.
Można
w ten sam sposób zrobić domową granolę. Zdejmując miks z patelni,
rozrzucić większe lub mniejsze kawałki na papierze do pieczenia aby
powstała granola. Chwilę podpiec, przechowywać w szklanym słoiku.
Super easy, healthy vegan oatmeal cookies
Cookies
... the word itself sounds so sweet. They are sweet, melt in your mouth
and go perfectly with coffee or tea. Purchasing them at the bakery near
your house seems so innocent because you usually do not know what is
inside and what their nutritional value is. Just look at the label
whenever possible, for example, when buying "fresh" pre-packaged
cookies, and you'll be surprised to find that one oatmeal cookie
contains approx. 80 calories, is full of additives, and contains large
amounts of sugar.
There is no other option,
you must make them yourself. I try not to use flour and limit the usage
of eggs, so I came up with this recipe, quite by accident.
Vegan Oatmeal Cookies
2 heaped tablespoons of coconut oil (you can use butter, but they won't be vegan then)
2 flat tablespoons of real honey (not the fake kind)
Half a cup of oatmeal
Nuts, dried fruits, flax seed
(this time I used the following mix: cranberries, coconut chips, shredded coconut, sunflower seeds, flax seeds)
(this time I used the following mix: cranberries, coconut chips, shredded coconut, sunflower seeds, flax seeds)
Preheat
the oven. Pour the oatmeal into a large bowl. Add in any nuts, dried
fruits, linseed, shredded coconut, and so on. The amount of oatmeal to
nuts should be approximately 1: 1. Nuts and dried fruits can be cut into
smaller pieces, but not necessarily. Mix thoroughly. Heat a frying pan,
melt the coconut oil with honey. Add in the mixture from the bowl, mix
thoroughly. If it seems too dry, add half a tablespoon or a tablespoon
of coconut oil and honey. Fry gently for a minute and take off the
stove. Spoon the entire mix to one side of the pan. Place a sheet of
baking paper on a baking tray. Gently form the cookies with a spoon and
arrange them on the paper. Note: they may fall apart. Place in the oven
for a few minutes (approx. 5-7) and make sure they don't burn. Wait for
them to cool.
You can make homemade granola
the same way. When removing the mix from the pan, arrange in larger or
smaller pieces on the baking paper forming granola pieces. Bake for a
few minutes, then store in a glass jar once cooled.